navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Napravite sami

Minijaturne karamelizirane jabuke na štapiću je sve što vam treba za dobar dan

Ako želite obradovati djecu, sebe i ostale ukućane, onda su karamelizirane jabuke ono što vam treba. Napravite ih sami.

Objavljeno: 30.10.2020. u 12:30
get url
text

Sastojci:

- 4 granny smith jabuke (ili neka druga vrsta)
- oko 350 grama karamela (bombona)
- 2 žlice vode

Priprema:

Na tacnu stavite masni papir pa krenite s pripremom ovog finog deserta. Kašikom izdubite svaku jabuku tako da od nje dobijete kuglice. Postoje posebne kašike za takve stvari koje daju gotovo savršeni krug.

Svaku kuglicu stavite na drveni štapić (kao oni za ražnjiće) i malo prebrišite papirnatim ubrusom kako biste uklonili višak vlage sa jabuka.
Krenite sa pripremom umaka od karamele. Bombone stavite u lonac s malo vode i polako otapajte uz neprestano miješanje dok smjesa ne postane glatka (to možete raditi i na pari).
Potom umočite svaku kuglicu od jabuke u karamelu, malo držite da se ocijedi i slažite na masni papir sa jabukama prema dolje. Na kraju ostavite neko vrijeme u frižideru da se karamela stisne, prenosi kitchenfunwithmy3sons.com.

Savjet: Nakon što umočite jabuke u karamelu, možete ih prekriti sjeckanim orasima, lješnjacima, kikirikijem, komadićima čokolade, šarenim mrvicama... Djecu će to oduševiti.

Također, možete sličnu stvar napraviti sa jabukom izrezanom na šnite pa dio nje umočite u karamelu.

Ukoliko želite napraviti ovu slasticu sa domaćom karamelom, tu je recept.

Domaći karamela umak

- malo vode
- 180 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 20 g maslaca
- malo tekuće vanilije

U vruću tavu stavite malo vode pa dodajte šećer i rasporedite ga po tavi. Ostavite neko vrijeme, nemojte miješati, tu i tamo protresite. Vidjet ćete kako se šećer topi i stvaraju se mjehurići. Radite to na laganoj vatri. Kada se otopi, šećer će početi mijenjati boju u boju karamele, no ni tada ga ne miješajte kuhačom, već tako da pomičete tavu. Svakako pazite da ne izgori.
Kada dobije lijepu boju i osjetite miris karamele, uklonite s vatre i ulijte vrhnje. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu, kremastu smjesu. Tada umiješajte i maslac te vaniliju.