navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Humanost

Mladić iz Senegala 11 godina svakog ramazana dijeli besplatne iftare

Khadim Bamba, koji živi u glavnom gradu Senegala Dakaru, 11 godina za vrijeme ramazana svaki dan dijeli iftare, ali i drugu hranu onima kojima je to potrebno.

Objavljeno: 26.04.2022. u 09:01
get url
text

Bamba (30) živi u predgrađu Guediawaye, u Dakaru, a od 2011. godine ljudima koje vrijeme iftara zadesi na putu dijeli obroke.

Sve troškove pokrivaju u sklopu udruženja "Cafe Gui" koje je oformio s grupom od 20 prijatelja i drugih volontera.

Tim "Cafe Guija" tokom ramazana svakog dana u poslijepodnevnim satima se okuplja, priprema hranu i kafu, te čeka vrijeme iftara. Dio tima obroke dijeli prolaznicima i vozačima, a drugi dio na stolovima mještanima.

 

Hranu ne dijele samo postačima, nego i kršćanskim porodicama na tom području.

I preci su tako radili

Osnivač tima Bamba za AA je govorio o tome kako su osnovali ovaj pokret kao i o njihovim aktivnostima u ramazanu.

Dodo je kako hranu dijele svakog dana u ramazanu, ali da je 20. dan za njih poseban, jer tada dijele dodatne obroke i imaju slavlje većih razmjera.

Pojasnio je i zašto je 20. dan poseban.

- Vjeruje se da su se osnivač pokreta Mouride šejh Ahmadou Bamba i njegov prvi učenik šejh Ibrahima Fall sastali 20. dana ramazana. Ibrahima Fall je godinama tragao za šejhom Ahmadouom Bambom kako bi usvojio znanja od njega, ali ga nije mogao naći. Do tog susreta dolazi 20. dana ramazana. Zbog toga je 20. ramazan, za Bay Fall, koji su činili sljedbenici Ibrahime Falla i bratstva Mouride, iznimno značajan. Mi povećavamo svoje kapacitete i dijelimo dodatne obroke, a u skladu s mogućnostima nastojimo ovaj dan učiniti posebnijim - rekao je Bamba.

Istakao je kako je dijeljenje iftara u naselju tradicija koja odavno postoji.

- Naši preci, moja braća su uvijek dijelili nešto u naselju u kojem sam odrastao. I ja s prijateljima od 2011. godine nastojim nastaviti tu tradiciju. Nadam se da ću je nastaviti i do kraja života - rekao je Bamba.

Naše je samo ono što damo

Bamba je kazao kako je neopisiv osjećaj svjedočiti sreći onih koji dobijaju iftare.

- Osobe kojima dijelimo iftare zahvaljuju nam se, upućuju molitve. Svaki put je to na nas ostavljalo veliki utjecaj, a jednom sam i ja u vrijeme iftara ostao na putu. Neko mi je ponudio kafu i sendvič. Nisam mogao susprenguti suze i tada sam zaista u potpunosti podijelio to osjećanje - rekao je Bamba.

Dodao je kako pokret Cafe Gui počiva na filozofiji Baye Fall.

- Ljudi veoma ozbiljno shvataju život, a sve je prolazno. Ovaj svijet je iluzija. Mi živimo u jednoj iluziji. Od te iluzije ništa nam neće ostati nego dobro koje učinimo. Zbog toga, koliko mnogo damo, toliki trag ćemo ostaviti - rekao je Bamba.