navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Fenomenalni gitarista

Muris Varajić na turneji sa legendarnim bubnjarom Deep Purplea, zakazano već 25 koncerata

Jedan od naših najboljih gitarista Muris Varajić pridružio se legendarnom Ianu Paiceu, bubnjaru svjetskog glasa i osnivaču "Deep Purplea" i njegovom bendu "Purpendicular" na predstojećoj evropskoj turneji 2021/22.   

Objavljeno: 23.09.2021. u 19:46
get url
text

Ovo je veliko priznanje za Varajićev rad i talenat koji je mnogo puta dokazao u posljednjih 20 godina karijere. Kako stoji na zvaničnoj stranici benda, Murisa je za člana "Purpendiculara" predložio i strogo preporučio klavijaturista Christoph Kogler. U razgovoru za Faktor, genijalni gitarista je podijelio prve utiske, te pojasnio šta ga čeka u narednom periodu.

- Dobio sam poziv od benda nakon što su nedavno otpustili svog tadašnjeg gitaristu. Tada se u backstageu s njima zadesio naš zajednički kolega koji je mene preporučio. Vjerujem da su malo pogledali o čemu se radi, da bih ubrzo nakon toga dobio i poziv u bend. Svaki trud se treba i mora nekad isplatiti, pa evo i moj, bar na ovaj način. Velika je to stvar, svakako, i velika odgovornost u istu ruku, ali bit će to novo i ogromno iskustvo u svakom smislu - kaže Muris Varajić.

"Purpendicular" je osnovan kao tribut "Deep Purpleu", ali nakon tri samostalna albuma, te velikog komercijalnog uspjeha pjesama sa albuma "Venus to Volcanus" na muzičkim ljestvicama, bend je odbacio tu klasifikaciju sredinom 2019. godine. Prvi koncert imali su 4. septembra u Gottingenu u Njemačkoj nakon godinu i po pauze usljed pandemije.

Naš vrsni gitarista pridružit će im se na bini 6. novembra u Prattelnu u Švicarskoj i to će biti njegov prvi nastup sa "Purpendicularom". Bend je zakazao već 25 koncerata širom Evrope do kraja januara 2022, a neki će se održati po nekoliko dana uzastopno bez pauze.

- Da, jako je gust raspored i sigurno da će biti i naporno, ali super stvar je ta čitava organizacija, tako da ću imati svoje roadies (osobe zadužene za postavljanje i održavanje opreme, op.a.) i tehničare. Bar sa te strane mi je mnogo olakšano - pojašnjava Muris.

Muzičari sa kojima će dijeliti scenu na predstojećoj turneji su sve redom profesionalci svjetskog glasa i bogatih karijera.

- Tu je fenomenalni Nick Fyffe na bassu, bivši član "Jamiroquaia", sjajan muzičar i veoma ugledno ime u ovoj branši. Klavijature svira Cristoph Kogler koji je sarađivao sa Billy Sheehanom, basisti će sigurno znati o kome je riječ. Tu je i Robby Thomas Walsh, karizmatični Irac, koji je vokal i leader benda. Nisam još nikoga lično upoznao, mada smo u telefonskom kontaktu Christoph, Robby i ja. Svakako željno iščekujem susret sa bendom, a moram izdvojiti susret sa Ianom Paiceom, živom legendom svjetske scene, bubnjarom koji je ispisao historiju i još je piše - kaže na kraju Varajić.