navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Red Bull Cliff Diving

Na Starom mostu postavljena platforma, skakači obavili prvi trening

Pripreme za četvrto izdanje Red Bull Cliff Diving takmičenja u Mostaru privode se kraju. Na Starom mostu je postavljena platforma, skakači su obavili prvi trening, a aktuelni prvak Jonathan Paredes je iskoristio priliku da istraži kanjon Neretve, gdje je sa Lorensom Listom skakao s litica.

Objavljeno: 06.09.2018. u 18:43
get url
text
Red Bull Cliff Diving

Jutros je na Starom mostu osvanula platforma čiji se vrh nalazi 27 metara iznad površine Neretve: to je visina s koje će skakati muškarci, dok žene skaču s nešto manje visine - 21 m.

Za podizanje platforme pobrinula se vrijedna ekipa koja je radila cijelu noć kako bi skakaonica bila spremna do jutra. Na svježe postavljenoj platformi skakači su odmah danas obavili prvi trening.

- Specifičnost konstrukcije jeste da je montirana na Starom mostu, kulturno-historijskom spomeniku, tako da mora biti slobodnostojeća, to jest ne smijemo izvršiti bilo kakvo vezivanje za most. Platforma mora zadovoljiti osnovne uvjete da nema apsolutno nikakvog pomjeranja, da bude stabilna, čvrsta te otporna na eventualni vjetar - objašnjava Suad Dugalić iz projektantske kuće Arhi Plus.

Zanimljivo je da još nikome nije pošlo za rukom da u Mostaru pobjedi dva puta, a oni koji su do sada pobjeđivali - te godine nisu uspijevali osvojiti titulu.

- Ako bih morao birati između titule i pobjede ovdje, bila bi to jako teška odluka. U ovom trenutku odabrao bih pobjedu ovdje. Ali za dvije sedmice bih vjerovatno odabrao titulu - kaže Gary Hunt. Michal Navratil bi odabrao titulu jer nema nijednu, dok će Jonathan Paredes biti sretan ako osvoji oboje, baš kao i Lysanne Richard.

Branitelj titule Paredes stigao je u našu zemlju par dana prije svojih kolega, kako bi sa poznatim mostarskim skakačem Lorensom Listom istražio kanjon Neretve u potrazi za liticama pogodnim za skokove. Dvojica skakača su zajedno skakali u smaragdnu vodu Neretve, svaki u svom stilu - Paredes na noge i izvodeći salta, a Listo na glavu i tradicionalnom mostarskom „lastom“.

- Mnogo mi znači to što skačem sa jednim od lokalnih heroja. Ovdje u Mostaru postoji ogromna tradicija skokova, a ovo mi je prvi put da skačem zajedno sa tradicionalnim skakačem - rekao je Meksikanac nakon što je izronio iz hladne rijeke.

Prve dvije serije takmičarskih skokova na rasporedu su sutra u 12 sati, a veliko finale je zakazano za subotu 8. septembra, takođe tačno u podne. Ulaz na takmičenje je besplatan, a Stari most će oba dana od 11:00 do 15:00 biti zatvoren za prelazak. Gledaocima se preporučuje da do mosta dođu sa desne strane, odakle se mogu spustiti na plato ispod, koji je predviđen za publiku.