Dobitnik ovogodišnje Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) je film "Moj brat ganja dinosauruse", Stefana Cipanija.

U izboru najboljeg filma učestvovalo je više od 2.000 mladih od 12 do 14 godina iz 32 evropske zemlje, među kojima su bili i članovi žirija iz Sarajeva.

Partneri u Bosni i Hercegovini Evropskoj filmskoj akademiji su četvrtu godinu zaredom Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Autor pobjedničkog filma je na današnjoj ceremoniji, održanoj uživo na stranici European Film Awards - koja se još uvijek može pogledati, bio vidno uzbuđen i sretan.

- Toliko sam uzbuđen da ne znam šta da kažem. Hvala svima koji su me podržali i producentima ovog filma - izjavio je Cipani.

Ove godine je izbor održan u novim okolnostima, zbog pandemije koronavirusa mladi su filmove gledali u toplini svojih domova.

Sa organizatorima izbora u svojoj zemlji učesnici su se družili putem Zoom aplikacije, potom glasali, a onda danas svi zajedno proglasili pobjednika.

Fizički su bili odvojeni, ali zajedno u misiji gledanja filmova i pripadanju filmskoj zajednici.

Tri filma koja su bila nominovana za ovogodišnju nagradu, uz pobjednički, bili su i "Rocca mijenja svijet" Katje Benrath i "Moje nevjerovatno ljeto sa Tess" Stevena Wouterlooda.

Sva tri filma svijet posmatraju iz nove i neobične perspektive i nude optimističnu viziju budućnosti, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.