navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ima se, može se

Najbolja godina je iza njih: AMUS dijeli milione muzičarima, a zna se i ko im je dužan

Kada korisnik ne plati AMUS-u, ne gube samo članovi asocijacije nego i država, odnosno građani, kaže Trnčić

Objavljeno: 17.01.2020. u 16:39
get url
text

Uprkos brojnim problemima sa kojima smo se suočavala Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS) u proteklom periodu Lejle Trnčić, direktorice Stručne službe AMUS-a, danas je ne konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu, istakla da je 2019. godina najbolja do sada.

Ona je prisutnim novinarima saopćila da je AMUS 2019. ostvario prihode od 5.159.000 KM (neto, bez PDV-a) što je u odnosu na godinu prije rast od čak 31 posto, dok je za javne prihode izdvojeno 1,3 miliona maraka.

- Pred nama je i najbolja isplata tantijema ikada. U odnosu na 2018. godinu autorske naknade, odnosno tantijeme u 2019. su više za 22 posto. Tu rekordnu isplatu tantijema našim članovima počet ćemo u srijedu, 22. januara - kazala je Lejla Trnčić.

Direktorica Stručne službe AMUS-a ovom prilikom naglasila je da se uprkos velikoj koristi koju država i društvo te brojni autori imaju od AMUS-a, suočavaju sa velikim problemima u saradnji sa državnim organima čija je nadležnost i obaveza da aktivno učestvuju u zaštiti autorskih prava. Iako već više od devet godina postoji zakonska obaveza da se usklade propisi o inspekcijskoj kontroli tržišta gdje bi se izričito predvidjela obaveza inspektora, to do sada nije učinjeno.

{$galerijaFotografija}

- Kada korisnik ne plati AMUS-u, ne gube samo članovi asocijacije nego i država, odnosno građani. AMUS inicira izmjene i dopune Zakona koji definišu direktne nadležnosti državnih organa koji su predviđeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Ovu inicijativu pokreće AMUS, ali će koristi imati i druge kolektivne organizacije, nosioci različitih licenci – nastvlja Trnčić.

Ona tvrdi da u proteklom periodu AMUS od javnih RTV emitera (BHRT, RTV FBiH i RTRS) nije naplatio niti jednu marku, te da im oni duguju oko 1.500.000 KM.

Amus press 17.01.2020
1 od 5
left-arrowright-arrow