navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brzo i ukusno

Najbolji pekarski krompir koji ste ikad probali: Morate mu dodati samo jedan tajni sastojak

Ukoliko volite pekarski krompir, ovaj recept je kao stvoren za vas.

Objavljeno: 23.09.2020. u 22:18
get url
text

Ako želite probati najukusniji pekarski krompir dosad, onda ga morate napraviti po ovom genijalnom receptu grčkog kuhara Akisa Petretzikisa. U receptu se nalazi jedan tajni sastojak na koji vjerovatno nikad niste ni pomislili kad ste pripremali krompire.

Evo šta će vam biti potrebno i kako se priprema, te o kojem se tačno tajnom sastojku radi.

Sastojci:

- 1 kg krompira,

- dva limuna,

- 1,5 litar vode,

- 2 kašike origana ili majčine dušice,

- 2 čehna bijelog luka,

- 75 ml maslinovog ulja,

- 3 kašike griza ( evo našeg tajnog sastojka),

- so, biber, crvena paprika

Kako se priprema?

Krompire ogolite i narežite na četiri dijela (ako su manji može i na pola). Zarežite svaki odrezani komad krompira kako bi se bolje ispekao i bolje izgledao. Stavite krompir u zdjelu, iscijedite dva limuna, ubacite i limunove kore koje ste dobro oprali, dodajte 1,5 litar vode i stavite da se kuha. Kad prokuha, kuhajte još 10 minuta.

Ugrijte rernu na 200 stepeni i u nju stavite praznu posudu za pečenje. Za 10 minuta krompir procijedite i u posebnoj posudi ga ostavite da se malo ohladi (5 minuta). U posudu s krompirima dodajte maslinovo ulje, origano (ili majčinu dušicu), nasjeckani bijeli luk, crvenu papriku, so, biber i griz. Sve dobro promiješajte i stavite u vruću posudu za pečenje.

Pecite pola sata do 40 minuta, a svakih 10 minuta okrećite krompir kako bi s obje strane dobili hrskavu koricu. I to je to! Ovaj genijalan prilog možete poslužiti uz vaše omiljeno meso ili ga jesti samog.