navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obavezno pročitajte

Najbolji zimski čajevi: Zova djeluje protiv osam sojeva gripe

Osim što su ukusni, biljni čajevi najbolji su saveznik u borbi protiv zimskih bolesti jer jačaju imunitet i ubrzavaju izlječenje.

Objavljeno: 28.11.2020. u 08:40
get url
text
Zova, čaj

Ipak, nije dovoljno piti čajeve iz filter vrećica jer je njihovo ljekovito djelovanje znatno slabije, a okus siromašniji. Ovo su najbolji čajevi za zimske dane.

Zova

Čaj od zove opušta, smiruje i daje ugodan osjećaj topline. Da bi bio djelotvoran, čaj od zove treba početi piti već na prvi znak prehlade ili gripe. Korisni su sokovi i pekmezi od zove. Čaj se može upotrijebiti za grgljanje kod upale grla jer djeluje protuupalno. Zova dokazano djeluje protiv osam sojeva gripe, čime nadmašuje sva antivirusne vakcine. U istraživanju Univerziteta Hadassah-Hebrew u Izraelu 20 posto ispitanika oboljelih od gripe primijetilo je značajna poboljšanja već za 24 sata, a 90 posto ih je potpuno ozdravilo za tri dana.

Majčina dušica

Za inhalaciju staviti suhu majčinu dušicu u zdjelu vruće vode i nageti se preko nje s peškirom prebačenim preko glave. Tako se ljekovita para udiše i ulazi kroz pore na koži, a toplina grije sinuse. Hladni, tmurni i sve kraći dani mogu izazvati tmurno raspoloženje i sezonsku potištenost.

Kantarion

Najbolja antidepresivna biljka je kantarion, odnosno, gospina trava. Tokom zime redovno pijte čaj i tinkturu od kantariona.

Šipak

Čaj od šipka osvježava, stimulira metabolizam i razgradnju masnih stanica. Šipak je pun vitamina C i B2 te antioksidansa pa pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tokom liječenja i oporavka, te jačaju otpornost na infekcije kao što su prehlada i gripa.

Sljez

Sljezov čaj odličan je za zimski period, a priprema se tako da se kašičica korijena osam sati namače u dva decilitra hladne vode ili 50 ml vode ako ga namjeravate ukapavati u nos. Bijeli sljez najčešće se koristi za liječenje dišnih organa, kod prehlade, gripe, upale, bronhitisa i za lakše iskašljavanje, a crni protiv promuklosti.

Hibiskus

Hibiskus je vrijedan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Čaj od hibiskusa je diuretik te smanjuje osjećaj nadutosti, a dodatni plus daje i činjenica da čaj od hibiskusa smanjuje apsorpciju masti i šećera što može biti od pomoći u borbi s kilogramima. Kako biste osigurali pozitivne učinke čaja od hibiskusa, uživajte u njegovoj intenzivnoj aromi jednom do dva puta dnevno.