navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mislite na sebe

Najzdravija biljka na svijetu: Šta znači čaša aronije dnevno za vaš organizam?

Aroniju često nazivaju najzdravijom biljkom na svijetu, a tu je titulu zaslužila zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstava.

Objavljeno: 06.12.2021. u 16:46
get url
text

Aronija je višegodišnji listopadni grm, koji karakterišu sitne bobice kiselkastog, trpkog okusa. Postoje tri vrste aronije – crvenoplodna, ljubičastoplodna i crnoplodna aronija, a ova zadnja se najčešće uzgaja u Evropi. Smatra se jednim od najbogatijih izvora antioksidansa, zbog čega se naziva najzdravijom biljkom na svijetu.

Ova biljka izgledom podsjeća na crnu ribizlu i borovnicu, no od njih se razlikuje po tome što izvrsno podnosi niske temperature pa se naziva i sibirskom borovnicom.

Zašto je aronija odličan lijek?

Od aronije se prave sokovi, džemovi, čaj pa i vino, no najbolje ju je jesti samu jer ćete tako izvući najbolje iz nje. Evo zbog čega je vrijedno pretrpjeti njen gorki okus.

Poboljšava imunitet

Aronija sadrži hrpu vitamina, minerala, vlakna i antioksidanse: vitamine B grupe, vitamin C, K i E, kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink i natrij. Osim toga, neka istraživanja su pokazala da aronija djeluje i protiv bakterija, posebno Escherichiae coli, te protuupalno zbog čega podiže imunitet i štiti od sezonskih bolesti.

Smanjuje loš holesterol

Zbog antioksidanata, među kojima je najviše polifenola, aronija je posebno dobra za očuvanje srca i krvnih sudova jer smanjuje razinu lošeg holesterola i triglicerida koji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa i srčanih bolesti. U istraživanju na 38 ispitanika utvrđeno je da je 300 mg aronije dnevno uspjelo znatno smanjiti trigliceride, loš holesterol i ukupni holesterol.

Može zaštititi od raka

Istraživanja na epruvetama i životinjama su pokazali da antioksidansi antocijani u bobicama aronije mogu zaustaviti rast stanica raka debelog crijeva, no potrebno je još mnogo istraživanja, posebno na ljudima, kako bi se utvrdio tačan učinak aronije na tumorske stanice.

Usporava starenje

Antioksidansi u aroniji također djeluju protiv slobodnih radikala, tvari koje se stvaraju u našim stanicama i uništavaju ih, što posljedično dovodi do preuranjenog starenja, gubitka elastičnosti kože, pojavljivanja mrlja i pojačane hiperpigmentacije i bora.

Zaustavlja proljev i čuva crijeva

Aronija pomaže i pri probavnim problemima – zaustavlja proljev, umiruje grčeve, smanjuje upalu sluznice crijeva i poboljšava njihov rad.

Da, ova moćna biljka, čini se, zaista može riješiti gotovo svaki problem u tijelu, a ovo su još neke njene blagodati:

- regulira glukozu u krvi

- stimulira rad štitnjače

- čuva jetru i pomaže kod razbijanja žučnih kamenaca

- uništava bakterije u mokraćnom sistemu

- liječi anemiju zbog visokog udjela željeza

- podiže raspoloženje i daje energiju

Treba vam samo čaša aronije na dan

Aronija je vrlo svestrana biljka pa je možete dodavati u šta god poželite – smoothieje, zobenu kašu, jogurt, napitke, deserte i voćne salate. Jedna čaša soka od aronije dnevno dovoljna je da u organizam unesete dnevnu potrebu za vitaminima i mineralima.