Nakon novogodišnjih zasitnih i visokokaloričnih zalogaja, vrijeme je za nešto laganiju verziju u kojoj ćete još uvijek zadržati toplinu zimskih okusa.

Zbog sastojaka, ova torta, koju je smislio slavni britanski kuhar Jamie Oliver, odlična je i za osobe intolerantne na gluten.

Potrebni sastojci: 200 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 4 jaja, 220 g mljevenih badema.

Karamelizirane kruške s đumbirom: 300 g đumbira, 1 mahuna vanilije, 550 g šećera u prahu, 4 kruške, 20 g maslaca.

Postupak pripreme:

Kruške ogulite, đumbir usitnite i zajedno s mahunom vanilije, koju ste očistili od sjemenki, stavite u posudu.

Dodajte 400 g šećera i 700 ml vode. Pustite da prokuha, a onda nekoliko minuta na smanjenoj vatri pustite da se svi okusi još dodatno pomiješaju.

Koristeći kašiku, pažljivo spustite kruške na dno smjese i pustite da se dinstaju oko 10 minuta dok ne omekšaju.

Izvadite kruške iz tekućine i ostavite ih sa strane da se ohlade.

Obložite kalup promjera 25 centimetara papirom za pečenje.

Iskoristite ostatak šećera - 150 grama koji ćete pomiješati sa 100 ml vode na visokoj temperaturi. Miješajte dok ne dobijete zlatno-smeđu smjesu.

Smjesu pomiješajte s maslacem dok ne dobijete karamelu, a zatim tanko obložite kalup smjesom.

Izrežite ohlađene kruške na kriške i pažljivo ih aranžirajte u toploj karameli u kalupu.

Zagrijte rerenu na 180 stepeni Celzijusa.

Za biskvit, pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte jedno po jedno jaje i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte bademe i sve pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Smjesu stavite na kruške i pecite između 30 i 35 minuta.

Pustite da se ohladi, rastvorite kalup i pažljivo okrenite tortu "naglavačke" kako biste je rezali za serviranje.