navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Doboj Jug

Nana umjesto igračaka unuku poklonila kanal na Youtubeu: Naučila engleski i kako uređivati videa

Mihneta Jupić je pedestdvogodišnja nana malenog Adanija, koja je iz ljubavi prema unuku naučila engleski jezik, sve o Youtubeu te je umjesto igračaka odlučila da mu pokloni Youtube kanal "Adani and Toys".

Objavljeno: 19.01.2021. u 08:21
get url
text

- Zamislila sam to tako da napravim kanal i kad on dovoljno poraste, da ga preuzme. Kanal sam napravila u martu 2018. godine kada je Adani imao dvije i po godine. Fasciniralo me to što je on sa dvije i po godine znao boje i brojeve do deset na engleskom i engleski alfabet. Učila sam sa njim razne stvari preko Youtubea i onda krenula da istražujem. Uglavnom sam to radila navečer kada svi spavaju. Istraživala sam na portalima, blogovima i Youtubeu, kako pokrenuti kanal, kako snimati, kako osvijetliti i pripremiti scenu, kako editovati, kako uploadovati, gdje naći besplatnu muziku, video i zvučne efekte, gdje promovisati – priča za Faktor Mihneta.

Jupić živi u Doboj Jugu, završila je građevinsko-tehničku školu, ali, kaže, kako nikada nije radila u struci.

Priča kako su na početku spontano snimali videa iz igraonica ili kako Adani otvara igračke, a u skladu sa njegovim interesovanjima dobijali su nove ideje za nove videa.

- Tako sam znala šta zanima djecu njegovog uzrasta. Učlanila sam se u razne grupe za podršku i upoznala youtubere sa raznih strana svijeta. Njihovu kulturu, kuhinju i običaje. Bilo je to jedno predivno virtuelno putovanje. Prvu godinu sam radila na tome da skupim hiljadu pretplatnika i četiri hiljade sati pregleda koliko mi je trebalo da pošaljem kanal Googleu na pregled za monetizaciju, koju smo dobili nakon 20 dana od slanja. Nakon toga je išlo sve lakše. Bilo je uspona i padova, ali je kanal rastao. Trenutno ima preko 100 hiljada pretplatnika i još raste – kaže ova ponosna nana.

Kaže da, ako neke pokreće kanal isključivo sa ciljem da zarađuje, onda je bolje da to ne radi.

- Ja još učim i gledam kako Adani raste. Kanal raste malo brže nego Adani. U međuvremenu je dobio dvije sestrice, Zareen i Hennu, pa su se i one pridružile. Kad smo skupili prvih 70 eura to je bilo kao šlag na tortu. Nekada objavimo spontane snimke u toku igre, a nekada isplaniramo šta ćemo snimati, jer Adani i Henna već znaju da odglume šta treba. Videa radimo na bosanskom i neke na engleskom jeziku. Imamo u planu da radimo više na našem jeziku edukativna videa i pjesmice, jer i naši mališani to mnogo vole – kaže Mihneta, te ističe kako joj najviše vremena oduzme uređvanje videa.

Ističe kako su njima najdraže dogodovštine koje se dese na snimanju, a da njih ostavljaju sebi za uspomenu.

- Njegovi drugari iz vrtića su oduševljeni. Za sve imam saglasnost i podršku njihovih roditelja koji mi nekad pomognu prilikom snimanja. Inspirisana mojim angažmanom jedna mlada spisateljica Samra Šakanović me uvrstila u svoju knjigu "Snaga žene", kao jednu od 12 priča žena iz BiH. Kad nešto radiš sa mnogo ljubavi to je predodređeno na uspjeh. Voljela bih da ova moja priča bude vjetar u leđa mnogima koji imaju snove i žele da ih ostvare – poručuje.

Kaže da je veoma kreativna osoba, te da je puno toga zanima, te da ne vidi prepreke kada nešto jako želiš.

- Izrađivala sam narodne bosanske nošnje, učestvovala sam na nekoliko revija narodnih nošnji. Domaćica sam i pomažem kćerki oko troje djece. Usput šijemo razne stvarcice za unuke. Ponešto od toga i prodamo, kapice, mašne, ukrasne jastučiće, igračke od platna – priča ova svestrana nana.