navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Napravite jesenske palačinke od tikve

Klasične palačinke su super, ali zašto ne biste isprobali i posebnu jesensku varijantu omiljenog deserta? Ako vam je ostalo malo pirea od tikve i ne znate šta biste s njim, napravite ukusne jesenske palačinke.

Objavljeno: 31.10.2020. u 12:54
get url
text

SASTOJCI ZA PALAČINKE OD TIKVE:

- 2 jaja
- 2 šoljice brašna
- 1 šoljice pirea od tikve
- 3 velike kašike maslaca
- 4 velike kašike šećera
- 2 prstohvata soli
- 1 šoljica mlijeka
- 2 male kašike praška za pecivo

PRIPREMA PALAČINKI:

Otopite maslac. U posudi razmutite jaja, dodajte im šećer, sol, maslac i pire od tikve pa sve dobro promiješajte ili razradite mikserom. U brašno umiješajte prašak za pecivo. Zatim brašno s praškom i mlijeko dodajte u smjesu. Ako primijetite da vam je smjesa malo previše rijetka ili gusta, slobodno je po potrebi popravite dodatkom brašna ili mlijeka. Palačinke pecite na tavi.

SAVJETI:

1. Ako želite, palačinke možete puniti čokoladom. Narežite malo čokolade na manje komadiće ili olakšajte posao i kupite čokoladne kapljice. Zagrabite pola smjese i stavite da se peče na tavu. Odmah palačinku posipajte s malo čokoladnih kapljica i preko toga prelijte s još pola smjese.

2. Palačinke možete obogatiti i začinima koji se tradicionalno vežu uz tikvu poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića. Sjajan dodatak bit će i sirup od javora.

3. Neka vam jedna šoljica bude mjera za sve brašno i pire od tikve. Ako želite više palačinki, koristite veću šoljicu.