navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Za ljubitelje grickalica

Napravite zdravi domaći čips

Domaći čips od krompira koji se peče u peći, zdravija je alternativa od kupovnog, i jako ga je jednostavno napraviti.

Objavljeno: 31.03.2021. u 07:52
get url
text

Umjesto da ga pržimo u dubokom ulju, u peći ga koristimo puno manje, što znači da je i manje zasićenih masnoća. Također možete kontrolirati začine, a oni ne sadrže konzervanse i aditive - objašnjava gastro blogerica Yumna Javad.

Ona svoj čips pravi s crvenim kropirom, začinima poput bijelog luka, paprike i maslinovog ulja.

Naglašava da je važno rezati ga što tanje, ostaviti ga u kori, ali i dobro ga posušiti prije pečenja. Također, mora se slagati u jednom sloju na pleh.

Sastojci:

2 crvena krompira
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašike paprike
1/2 kašike bijelog luka u prahu
sol i papar, po ukusu

Upute: Zagrijte peć na 220 stepeni. Lim za pečenje obložite papirom. Krompir narežite na jako tanke ploške oštrim nožem. Upotrijebite papirni ubrus da ih stvarno dobro osušite. Prelijte maslinovim uljem po vrhu i začinite paprikom, bijelim lukom u prahu, soli i paprom. Izmiješajte sve rukama da se začini i ulje dobro rasporede.

Prebacite krompir u lim za pečenje. Slažite ih u jednom sloju. Pecite dok ne postanu hrskavi, oko 20-25 minuta. Prije posluživanja obavezno ih pustite da se potpuno ohlade kako bi ostali lijepi i hrskavi.

Domaći čips možete prilagoditi svom ukusu: Isprobajte čili u prahu, luk u prahu, ruzmarin, ulje od tartufa ili bilo koje druge omiljene začine koje imate pri ruci, piše Real Simple.