navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanje

Naučnici upozoravaju: Korona može izazvati teška oštećenja mozga kod onih s blažim simptomima

Stručnjaci upozoravaju da liječnici tokom pregleda pacijenata možda previđaju znakove ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih oštećenja na mozgu izazvanih koronavirusom jer se pojavljuju kod onih s blažim simptomima zaraze.

Objavljeno: 09.07.2020. u 13:33
get url
text

Neurolozi su jučer objavili studiju nad više od 40 pacijenata zaraženih covidom-19 u Velikoj Britaniji, čije su se komplikacije kretale od upale mozga i delirija do oštećenja živaca i moždanog udara. U nekim slučajevima neurološki problem bio je prvi i glavni simptom kod pacijenta.

Stručnjaci su u Britaniji tokom prvog vala infekcija covidom-19 uočili porast broja slučajeva po život opasnog stanja zvanog akutni diseminirani encefalomijelitis (ADEM). ADEM je rijetka upalna demijelinizirajuća bolest središnjeg nervnog sistema. Na UCL-ovom Institutu za neurologiju, otkriveno je kako su se slučajevi ADEM-a povećali s jednog mjesečno prije pandemije na dva ili tri sedmično u aprilu i maju. Jedna 59-godišnja žena umrla je od komplikacija, piše The Guardian.

Neurolozi su objavili kako je desetak pacijenata imalo upalu središnjeg nervnog sistema, 10 je imalo bolest mozga s delirijem ili psihozom, osam je imalo moždane udare, a dodatnih osam je imalo lošu funkciju perifernih živaca, najčešće dijagnosticiranu kao Guillain-Barreov sindrom, odnosno imunološku reakciju koja napada živce i uzrokuje paralizu, a koja je fatalna u pet posto slučajeva.

- Primijetili smo da covid-19 utječe na mozak različito od drugih virusa - rekao je neurolog Michael Zandi, jedan od autora istraživanja.

Pojava ovakvih slučajeva izazvala je dodatnu zabrinutost oko mogućih dugoročnih posljedica zaraze koronavirusom. Neki pacijenti su nakon oporavka ostajali bez daha, a drugi su imali problema s ukočenošću, slabošću i pamćenjem.

Jedna 55-godišnja žena s koronavirusom, a bez historije psihičkih bolesti, čiji je slučaj predstavljen u studiji, počela se čudno ponašati dan nakon što je otpuštena iz bolnice. Više puta je obukla kaput i opet ga skinula. Počela je i halucinirati, rekavši da je u svojoj kući vidjela majmune i lavove. Ponovno je primljena u bolnicu i postepeno joj je bilo bolje na antipsihotičkim lijekovima.

Druga pacijentica, stara 47 godina, primljena je u bolnicu s glavoboljom i ukočenošću u desnoj ruci sedam dana nakon pojave kašlja i visoke temperature. Ubrzo je prestala komunicirati i reagirati te joj je bila potrebna hitna operacija uklanjanja dijela lubanje kako bi se ublažio pritisak na natečeni mozak.

- Želimo da medicinari diljem svijeta budu upoznati sa svim komplikacijama koronavirusa - kazao je Zandi i pozvao liječnike, liječnike opće prakse i druge zdravstvene radnike da se savjetuju s neurolozima ako kod zaraženih s covidom-19 primijete kognitivne simptome, probleme s pamćenjem, umor, ukočenost ili slabost.

Stručnjaci su dodatno zabrinuti da bi virus mogao ostaviti manjinu populacije sa suptilnim oštećenjem mozga koje postaje očito tek u nadolazećim godinama. Možda se nešto slično dogodilo i nakon pandemije gripe 1918. godine, kada je skoro milion ljudi zadobilo neku moždanu bolest.

Istraživanje naziva The emerging spectrum of COVID-19 neurology: clinical, radiological and laboratory findings objavljeno je jučer u naučnom časopisu Brain.