navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Moćni lijekovi

Ne smiju se konzumirati na "svoju ruku": Kad i kako uzimati antibiotike

Prema svojoj definiciji, antibiotik - "protiv života" - (anti - protiv, bios - život) je tvar koja usporava razmnožavanje bakterija ili ih uništava i upotrebljava se za liječenje bakterijskih infekcija.

Objavljeno: 18.02.2020. u 08:21
get url
text

Protiv drugih mikroorganizama, kao što su virusi i paraziti, antibiotici su potpuno neučinkoviti. Bakterije susrećemo na svakom koraku. Samo na koži i u crijevima ima nekoliko miliona različitih vrsta bakterija. Većina ne uzrokuje tegobe, a s nekima, kao što su bakterije u crijevima, živimo u suživotu.

No, neke bakterije, kada se previše razmnože, uzrokuju bakterijsku infekciju koju je potrebno liječiti antibioticima. Ono što bi svako trebao znati jeste da ovu vrstu lijekova uvijek mora propisati ljekar i to nakon obavljenog pregleda.

Uzimaju se prema uputama, jer u protivnom, antibiotik nije učinkovit ili može prouzrokovati neželjene učinke. Evo šta biste trebali znati o antibioticima:

Kada i kako moram uzimati antibiotik?

Većinu antibiotika potrebno je uzimati u tačno određeno vrijeme. Ako je ljekar propisao antibiotik koji je potrebno uzimati svakih osam sati, onda se toga trebate pridržavati, a ne svakih 10 ili pet sati, kako bi lijek bio učinkovit. Ako ste propustili jednu dozu, nikada ne uzimajte duplu. Djeci se većinom propisuje antibiotik u obliku suspenzije. U tom slučaju za učinkovito liječenje flašicu je potrebno prije upotrebe protresti.

Mogu li antibiotik uzimati uz jelo?

Ovisno koji!? Hrana može povećati ili smanjiti njegov učinak. Slijedite upute koje vam je dao ljekar ili apotekar. Antibiotik se može uzimati prije jela, tokom ili nakon jela. Uputa "na tašte" ili "na prazan želudac" znači da lijek trebate uzeti barem sat prije jela. Lijek svakako uzmite uz dovoljnu količinu tekućine, najbolje uz čistu izvorsku vodu.

Moram li nešto izbjegavati?

Tokom liječenja određenim antibioticima potrebno je izbjegavati neke namirnice. Određene antibiotike ne preporučuje se uzimati uz proizvode koji sadrže kalcij, magnezij i slične minerale. Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode te šumeće tablete s kalcijem i/ili magnezijem, odnosno, jedite barem dva sata prije ili nakon uzimanja antibiotika. Na učinkovitost liječenja antibioticima mogu utjecati i alkohol i grejpfrut. Savjet o upotrebi pojedinačnog antibiotika naveden je u priloženim uputama, no o tome će vas upozoriti i u apoteci.

Koliko dugo moram uzimati antibiotik?

Onoliko dugo, koliko vam je propisao ljekar. Iako se možda već nakon nekoliko dana osjećate bolje, potrebno je pridržavati se propisanog vremena liječenja. U protivnom može preživjeti mala količina bakterija koja razvije otpornost na antibiotike. Ako vam nakon liječenja ostane nekoliko tableta ili malo sirupa, odložite ih u lijekove za otpad i ne čuvajte ih za „drugi put“.

Mogu li prijatelju dati antibiotik koji mi je ostao od prošlog liječenja?

Ne! Bakterijsku infekciju mora potvrditi ljekar i u skladu sa dijagnozom propisati odgovarajući antibiotik. Iako vaš prijatelj ima slične tegobe kao i vi, ne znači da mu je potreban isti antibiotik. Može doći do alergijske reakcije ili interakcije s ostalim lijekovima čime možete ozbiljno ugroziti njegovo zdravlje.

Mogu li uzeti antibiotik uz ostale lijekove?

Ljekaru ili apotekaru recite koje lijekove i dodatke prehrani uzimate svaki dan. Doktor će u skladu s tim možda izabrati drugi antibiotik i savjetovati vam primjeren režim prehrane.

Kako mogu izbjeći neželjene nuspojave?

Svaki lijek, ne samo antibiotik, stvara neželjene nuspojave koje su većinom blage i prolazne. Najčešće neželjene nuspojave, pri upotrebi antibiotika, su probavne smetnje, kao što su slabost i proljev. Naime, antibiotici ne razlikuju loše bakterije od korisnih te stoga mogu narušiti crijevnu ravnotežu. Za smanjivanje neželjenih učinaka antibiotika tokom liječenja preporučuje se uzimanje probiotičkih kultura. Učinkovitost određenih sojeva, kao što su Saccharomyces boulardii i Lactobacillus rhamnosus GG, pri sprečavanju proljeva kod liječenja antibioticima dokazana je i kliničkim istraživanjima.