navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vrijedi probati

Ne trebate u kupovinu: Ove namirnice pomoći će vam da se riješite peruti

Perut se obično javlja kao posljedica suhe kože ili stanja kože koje nazivamo seborični dermatitis. Može biti izazvana i ekcemom, psorijazom ili gljivičnim oboljenjima.

Objavljeno: 05.12.2021. u 18:23
get url
text

Šamponi protiv peruti mogu biti vrlo djelotvorni, ali ponekad i štetni. Zato je bolje koristiti prirodne načine koji će veoma brzo ukloniti perut:

Kokosovo ulje

Prije pranja kose stavite tri do pet kašičica kokosovog ulja i dobro ga utrljajte u tjeme kose. Kada ga namažete ostavite sat, a zatim operite kosu običnim šamponom.

Maslinovo ulje

Pomiješajte dvije kašike maslinovog i jednu bademovog ulja. Pažljivo nanesite na glavu i dobro utrljajte u tjeme. Ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim operite kosu. Također, smjesu možete pripremiti od maslinovog ulja i ruzmarina. U jednu kašiku maslinovog ulja stavite 10 kapi ulja od ruzmarina. Pažljivo ga nanesite na kosu i dobro umasirajte u tjeme i kosu. Nanesite ovaj pripravak prije spavanja i ostavite preko noći, kosu operite ujutro.

Jabukovo sirće

Pomiješajte 60 ml vode sa 60 ml jabukovog sirćeta, smjesu stavite u flašicu sa prskalicom. Zatim poprskajte kosu, zamotajte peškirom i ostavite 15 minuta do sat. Zatim operite kosu blagim šamponom za bebe. Ovaj tretman možete koristiti ne više od dva puta sedmično.

Svježi sok od limuna

Ocijedite limun, uzmite dvije kašike soka, nanesite ga na glavu i umasirajte u tjeme. U čašu vode stavite kašiku soka od limuna i nanesite na kosu, pa operite nakon minute. Za postizanje maksimalnih rezultata tretman možete napraviti nekoliko puta sedmično.