- Čokoladna baza od keksa, tanki sloj karamele s prstohvatom arome narandže u sredini i čokoladna naranča na vrhu - opisala je Eloise svoju verziju slastice.
Sastojci:
Baza
1 paket keksa (433 grama)
130 grama maslaca
Karamel
1 konzerva kondenziranog mlijeka (397 grama)
90 grama maslaca
100 grama smeđeg šećera
1/2 čajne kašike soli
1 čajna kašika ekstrakta narandže
1 kašika zaslađenog sirupa
Preljev
250 gr čokolade s narandžom
16 mini čokoladica s narandžom
Priprema:
Keks i maslac pomiješati i utisnuti u kalup. Potom u lončić ubaciti kondenzirano mlijeko i ostale sastojke te pet minuta kuhati uz miješanje na srednjoj vatri, a potom smanjiti na laganu vatru i kuhati još pet do 10 minuta. Smjesu preliti preko baze u kalupu i ostaviti u frižideru oko sat. Rastopiti čokoladu s narandžom i preliti preko ohlađene smjese te ukrasiti mini čokoladicama s narandžom. Sve vratiti u frižider na još sat nakon čega je kolačić spreman za konzumaciju.
View this post on Instagram