navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Crne prognoze

Nema gostiju, nema rezervacija: Hrvati kukaju zbog loše ljetne turističke sezone

Juni je u turističkom smislu za susjednu Republiku Hrvatsku „izgubljen mjesec“ i tako će ostati još neko vrijeme. Ocjena je to Daniela Radete, predsjednika Udruženja privatnih iznajmljivača u Zadru.

Objavljeno: 07.06.2020. u 12:41
get url
text

– Interesa ima, a rezervacija nema. Glavni je razlog tome tehničke prirode, jer ljudima još nije jasno kako mogu doći u Hrvatsku i mogu li uopće doći. To je glavni problem koji treba riješiti – kaže Radeta za Slobodnu Dalmaciju i dodaje da su turisti koji imaju namjeru provesti odmor u Hrvatskoj jednostavno zbunjeni.

Smatraju da je to posljedica različitih politika koje provode države Evropske unije UEU) s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

– Čemu služi EU ako ne može dogovoriti regulativu koja bi uređivala prelazak granica u ovom trenutku? Umjesto toga, svaka država za sebe određuje šta im je raditi, i onda dolazi do dezinformacija zbog kojih potencijalni gosti ne rezerviraju smještaj jer im nije jasno mogu li bez problema stići do Hrvatske i kakvi su im sve dokumenti potrebni za to – kaže Radeta.

Problem je tim veći što je ove godine teško računati na goste s Dalekog istoka i iz SAD-a, a upravo su oni, tvrde, povećavali hrvatske turističke brojke posljednjih godina. Azijci su Hrvatsku posjećivali cijele godine, a Amerikanci su stizali kruzerima, čija je plovidba ovog ljeta pod velikim znakom pitanja.

– To znači, ako se ne dogovorimo na nivou EU-a kako putovati Evropom ovog ljeta, mi možemo zaboraviti na turističku sezonu. U junu privatni iznajmljivači teško mogu očekivati goste, a ne poduzme li se istog trena nešto u Briselu da bi se dogovorila pravila o tome kako putovati i koje se mjere u vezi s tim trebaju poštovati, mi se možemo pozdraviti s turizmom u 2020. – tvrdi Radeta.

Na goste koji stižu s drugih kontinenata, dodaje, teško mogu računati ove godine, a taj vid turizma u ljeto 2020. je "propala priča".

–Zato nam je jedini spas omogućiti sigurno putovanje gostima iz Evrope u Hrvatsku. Dogovori li se zajednička politika prelaska granica u EU, to će olakšati život ne samo privatnim iznajmljivačima i hotelijerima, nego i djelatnicima turističkih agencija, jer sve nas gosti obasipaju pitanjima na koja im teško možemo dati prave odgovore čak i kad ih znamo, jer je puno dezinformacija u eteru. Zovu nas Nijemci, pa Italijani, i niko ne zna šta ih čeka na povratku provedu li odmor u Hrvatskoj. Tu nam nedostaje i informacija od Ministarstva turizma, a to nam stvara probleme – kaže Radeta.