navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mehke kao maslac

Nemate dovoljno hljeba: Pripremite turske bazlame

Potrebni sastojci: 20 g kvasca, 500 g brašna, 2 kašičice soli, kašika šećera, 170 ml vode, 180 g jogurta, kašika ulja, maslac za premazivanje.

Objavljeno: 29.03.2020. u 08:22
get url
text

Postupak pripreme:

Kvasac rastvorite u nekoliko kašika vode. Brašno prosijte, pa odvaditi 4 kašike sa strane. U veći dio brašna dodajte šećer, so, vodu, jogurt i na kraju rastopljeni kvasac. Lagano promiješajte rukom ili drvenom kašikom i dobro izradite tijesto. Kad ga dobro izradite bit će ljepljivo i rijetko, pa tek onda postepeno dodajte ostatak brašna (one četiri kašike koje ste odvojili) i mijesite. Napravite oblik lopte.

Kašiku ulja sipajte u ruku i premažite tijesto sa svih strana, pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom sat. Nadošlo tijesto blago pospite brašnom, koliko da možete da ga odlijepite od posude, pa ga prebacite na radnu površinu, koju ste posuli sa malo brašna.

Rukama promijesite vrlo lagano, napravite oblik valjka, pa presijecite oštrim nožem na četiri dijela. Od svakog dijela pažljivo formirajte lopticu, pa pokrijte krpom i ostavite da stoji 10 minuta.

Na pobrašnjenoj radnoj površini svaku lopticu oklagijom razvucite u krug prečnika oko 25 centimetara. Kad postane teško da se razvlači, ostavite ga da odmori, a vi razvlačite drugu lopticu. Ponovo pokrijte krpom i ostavite da stoji dvije minute, pa nastavite sa razvlačenjem dok ne dobijete pravu veličinu.

Pokrijte ponovo i ostavite oko pet minuta, dok vam se ulje u tavi zagrije. Ulje zagrijte na najjačoj temperaturi (pazite da ne izgori), pa ubacite prvu pogačicu.Trebalo bi ih peći najduže 30 sekundi sa obje strane u nekoliko navrata – čim mjehurići počnu da se pojavljuju na tijestu, okrenite ga na drugu stranu, pa poslije 30 sekundi opet okrenite na drugu stranu.

Pustite da se od pogačice napravi balon, pa opet okrenite da se zapeče i druga strana. Kad se napravi balon, možete malo rukama da pomijerate pogačicu, kako bi svuda dodirnula tavu i dobila lijepu boju, a ne samo na sredini.

Pečene pogače, dok su još tople premažite maslacem sa obje strane. Nema potrebe da ga topite, nego na viljušku nabodite kockicu i prijeđite svuda po pogačama.