navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izuzetno ljekovite

Nepregledne su blagodati hurmi u ishrani trudnica i djece

Žene koje su tokom trudnoće jele hurme vrlo vjerovatno će imati mnogo lakši porođaj od onih koje ih nisu konzumirale, pokazalo je i istraživanje objavljeno u Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Objavljeno: 26.02.2021. u 21:08
get url
text
Hurme

Neće im trebati lijekovi i porađaju se u prosjeku sedam sati kraće.

Preporučuje se, u normalnoj trudnoći, šest hurmi dnevno.

Hurme stimuliraju maternicu trudnice reguliranjem i pospješivanjem kontrakcija, što olakšava porod. Maternica je relativno veliki mišićni organ i za vrijeme poroda potrebna joj je odgovarajuća količina prirodnog šećera. Hurme su od velike važnosti za trudnice neposredno pred porod, s obzirom na to da su laksativi – sredstvo za čišćenje – kako bi se pročistilo debelo crijevo i olakšao porod.

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi četiri sedmice prije porođaja, može majkama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporđajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Hurme sadrže prirodni šećer koji se lahko apsorbira i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. I sok od hurmi je koristan, naročito ako se pomiješa s mlijekom – to je veoma hranjiv i okrepljući napitak za djecu i odrasle. Kaša od datula i meda koristi se za liječenje proliva i dizenterije kod djece i u tom sličaju uzima se triput dnevno. Ova kaša također ublažava bolove desni za vrijeme nicanja zubi i olakšava taj proces.