navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Osmanska kultura

Nikada se nećete osjećati tako čistim kao nakon tretmana u hamamu

Pitajte bilo koga ko je bio u hamamu ili kupaonici u Turskoj i reći će vam da se nikada nisu osjećali tako čistim kao nakon tradicionalnog turskog kupatila.

Objavljeno: 27.03.2020. u 07:39
get url
text
Isa Begov Hamam u Sarajevu

Ovim riječima započinje svoju priču iz Turske, novinarka Forbesa Gretchen Kelly, koja je iskusila čari hamama i odlučila da ih podijeli sa svijetom u vrijeme kada koronavirus hara, a doktori preporučuju pojačanu brigu o ličnoj higijeni.

Turska stoljetna osmanska kultura kupanja ritual je vode, sapuna, masaže i pare - a kupku ćete pamtiti dugo nakon što napustite sjajno kupatilo u kojem ste je primili, ističe ona.

Istanbulske stoljetne kupaonice poput novouređene Kılıç Ali Paşa Hamamı (ljepotica iz 16. stoljeća koju je dizajnirao veliki arhitekt Sinan) i moderniji ekvivalenti poput hamama u palači Kempinski Ciragan inspiracija su za užitke čišćenja svih putnika.
Kao što putnici koji su imali zadovoljstvo da to spoznaju, postoje neki rituali oko hamama i turske čistoće uopće, u kojima mogu uživati putnici koji su kod kuće privremeno izolirani.

Dugi ritual nanošenja sapuna i vode u turskom kupatilu zahtijeva sjajne peškire, dok vas obasjava svjetlost kao pero.
Sapun je na bazi turskog maslinovog ulja (koji kožu ostavlja čistom, očišćenom i daje joj osjećaj poput svile), a posljednja stavka na popisu kupaonica su tradicionalne bakrene posude koje se koriste za izlijevanje vode iz česmi hamama u teške slojeve pjene koja je rezultat pilinga.

Iako vam je potreban pravi hamam da biste imali ovaj ugođaj, zdjele se mogu koristiti i u standardnoj kadi za kupanje, a možete ih naručiti putem interneta.

Druga stavka koju je možda teže kupiti sada kada je porasla potražnja je turska Kolnya- kolonjska voda.

Kolonya je sjajno mirisnia kolonjska voda s visokim udjelom alkohola koja često sadrži mirise poput ruže, divljeg cvijeća, agruma i drugih popularnih mirisa. Budući da se koristi kao pozdravni ritual, miris nije pretežak. Potražnja za kolonjskom vodom toliko je porasla da tradicionalni proizvođači poput Eyupa Sabri Tuncer ne mogu napraviti proizvod dovoljno brzo da zadovolji potražnju.