Alec Baldwin bit će optužen za ubistvo iz nehata zbog smrti snimateljice Halyne Hutchins 2021. godine na filmskom setu "Rust".

Baldwin je jedan od trojice glumaca i članova ekipe koji se suočavaju s optužbama za slučajno pucanje, objavili su tužitelji Novog Meksika, piše Independent.

Prvi pomoćnik reditelja u filmu "Rust", David Halls, pristao je priznati krivicu za nemarno korištenje smrtonosnog oružja.

U međuvremenu, oružarka filma Hannah Gutierrez Reed također je optužena za ubistvo iz nehata.

Baldwinov advokat reagirao je na vijest u izjavi za The Independent, rekavši:

- Ova odluka iskrivljuje tragičnu smrt Halyne Hutchins i predstavlja užasnu neostvarenje pravde.

Luke Nikas rekao je kako se namjeravaju "boriti" protiv optužbi i "pobijediti".

Odluka dolazi više od 15 mjeseci nakon kobne pucnjave u oktobru 2021. koja se dogodila kada je pištolj koji je držao Baldwin opalio na snimanju.

Jedan je metak pogodio reditelja Joela Souzu u rame prije nego što je Hutchins smrtno pogodio u prsa.

VEZANI TEKST - Glumac Alec Baldwin ubio snimateljicu i ranio reditelja

Baldwin je u više navrata negirao bilo kakvu krivnju i tvrdio da mu je rečeno da je pištolj bio "hladan", što znači da nije imao bojeve metke, te da nikada nije povukao okidač.

Porodica Halyne Hutchins podržala je optužbe na račun glumca.

 Advokat njene porodice istakao je kako se, najprije, svi članovi zahvaljuju na temeljnoj istrazi nadležnih, koji su i utvrdili da ima osnova i prijeke potrebe za ovakvim, svakako ozbiljnim optužbama:

- I naša, privatna, istraga je došla do istog zaključka. Nalazimo utjehu u tome što ovdje stvarno niko nije iznad zakona. Podržavamo optužbe i maksimalno ćemo sarađivati s tužilaštvom koje štiti ovaj narod i zalaže se da svakoga koga treba i stigne adekvatna kazna - istakao je advokat.

Izvor: Faktor/independent.co.uk