Aluminijska folija često se koristi u svakom domaćinstvu, naročito kada je u pitanju čuvanje svježine nekih namirnica.

Lako ju je modelirati tako da može pokriti i omotati razne površine, posude i namirnice.

No, osim takve upotrebe, postoje i mnogi drugi načini na koje u domaćinstvu možete upotrijebiti aluminijsku foliju.

Za sjaj lonaca

Aluminijska folija može pomoći u čišćenju zagorelih i zamrljanih lonaca, baš poput spužve, ona će ukloniti nečistoću i vratiti posuđu sjaj.

Kako je upotrijebiti: uzmite komad alu-folije, oblikujte veliku lopticu i njom trljajte površinu lonca koju želite očistiti i ulaštiti.

Uklanjanje masnoće iz rerne

Iako postoje metalne spužvice koje olakšavaju uklanjanje naslaga masnoće na zidovima rerne, obična kuglica od aluminijske folije također može biti odlično rješenje.

Kako je upotrijebiti:poprskajte prljavu površinu smjesom od sode bikarbone i limunovog soka, ostavite da se suši pet minuta i zatim istrljajte alu-folijom.

Čišćenje srebrnine

Još jedna upotreba alu-folije jest za čišćenje srebrenih predmeta kada izgube sjaj zbog naslaga prašine i nečistoće.

Kako je upotrijebiti: u veliku posudu stavite vruću vodu i nekoliko kašičica soli te je prekrijte aluminijskom folijom. Uronite u vodu predmete koje želite očistiti te ih ostavite 20 minuta da se namaču za što bolje rezultate.

Čišćenje pegle

Površinu pegle možete očistiti alu-folijom sa kašičicom soli. Folija će ukloniti crni sloj koji se formira na pegli.

Kako je upotrijebiti: na dasku za peglanje stavite aluminijsku foliju, prekrijte je kašikom soli te vrućom peglom prelazite preko nje. Ostavite da se ohladi, a zatim čistom krpom odstranite ostatke soli s pegle.

Oštrenje makaza

Ako vam se čini da vaše makaze više ne režu kao prije i da biste ih trebali naoštriti, problem možete riješiti alu-folijom.

Kako je upotrijebiti: uzmite veliki komad aluminijske folije i presavinite ga više puta kako biste dobili debeli sloj. Zatim ga nekoliko puta zarežite makazama koje treba naoštriti.

Čišćenje rešetke za grill

Za uklanjanje masnih naslaga i tragova hrane s rešetke za grill, upotrijebite alu-foliju i sodu bikarbonu.

Kako je upotrijebiti: navlažite malu količinu sode bikarbone vodom i tom smjesom natrljajte rešetku. Ostavite da djeluje oko 10 minuta te potom energično istrljajte velikim komadom aluminijske folije.

"Popravljanje" baterija

Često se događa da igračke i neki mali kućanski aparati prestanu raditi jer su baterije izgubile kontakt. Kad se to dogodi, riješite problem alu-folijom.

Kako je upotrijebiti: savijte aluminijsku foliju koliko je potrebno da dobijete potrebnu debljinu te je stavite na mjesto gdje baterija i predmet dolaze u kontakt.

Zatim uključite predmet da provjerite radi li.

Čelične spužvice ne zahrđaju

Zbog toga što zadržavaju vlagu, čelične spužvice lako nakupljaju hrđu koja može ostavljati mrlje na odjeći i drugim predmetima. Riješite problem tako da aluminijsku foliju upotrijebite kao podlogu za spužvu.

Kako je upotrijebiti: izrežite pravougaonik od alu-folije i stavite ga ispod spužve. Često ga mijenjajte kako biste spriječili nakupljanje vlage.