navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nevjerovatno

Otrov sredozemne žute škorpije košta milione dolara

Otrov sredozemne žute škorpije - deathstalker može da bude smrtonosan, ali je i izuzetno skup jer je značajan u borbi protiv raka

Objavljeno: 19.10.2018. u 09:54
get url
text

Sredozemna žuta škorpija je jedna od najopasnijih škorpija na planeti, njen otrov je najskuplja tečnost na svijetu, a njena vrijednost je 39 miliona dolara za samo 3,78 litra.

Otrov se može kupiti samo u malim količinama. Tačnije, za 130 dolara možete dobiti samo kap koja je manja od zrna šećera, a razlog je što je izuzetno teško doći do otrova.

Otrov se izvlači ručno, a jedna škorpija proizvodi, u većini slučajeva, najviše dva miligrama otrova.

Jedan ubod nije dovoljan da ubije zdravog čovjeka, ali sasvim sigurno izaziva nevjerovatnu bol.

Škorpija, kao i druge otrovne životinje, upotrebljava otrov radi hvatanja plijena, odbrane od mogućih prijetnji. Škorpijin otrov se sastoji od niza jedinjenja, od kojih neka pogađaju nervni sistem.

Osnivač "Venomtech" farmaceutske kompanije koja se bavi proizvodnjom lijekova, Stiv Trim je spreman da iskoristi moćan otrov škorpije, jer sadrži mnogo dobrih sastojaka koji mogu da pomognu razvoju medicine. Hlortoksins, na primjer, je savršene veličine da se veže sa određenim tumorskim ćelijama u mozgu i kičmi što je značajno za identifikovanje specifične veličine i mjesta na kome se nalazi kancer. Istraživači su koristili škorpije za eliminaciju malarije kod komaraca.