Dolaskom toplijih dana mnogi će spas od vrućina potražiti u osvježavajućoj voćnoj salati. Međutim, ako ne uspijete pojesti cijelu zdjelu ovog ukusnog deserta, postoji šansa da će nakon dužeg stajanja narezano voće poprimiti smeđu nijansu.

Da se to ne bi dogodilo, u svoju salatu dodajte sok limuna.

Slatki komadi voća mijenjaju boju uslijed oksidacije, do koje dolazi kad je voće izloženo kisiku, odnosno zraku. Iako promjena boje zapravo ne utječe na okus voća, sigurno ga čini manje primamljivim.

- Limunov sok pomoći će vam produžiti vijek voćne salate. Limunska kiselina je prirodni antioksidans, a osim što voćnu salatu održava svježom, može poboljšati njen okus. Kiselost citrusa naglasit će slatkoću ostalog voća - kaže dijetetičarka Keri Gans za Well and Good.

Na četiri šoljice voća preporučuje se dodati dvije kašike limunovog soka i jednu kašičicu šećera. Limun i šećer pomiješajte u maloj posudi, a kad se šećer otopi, smjesom prelijte voćnu salata. Ipak, tačna količina limunovog soka koju koristite na kraju ovisi o ukusu pojedinca.

Voćnu salatu pohranite poklopljenu u frižider.