Proizvodi za šminkanje koje koristite svakodnevno podložni su nakupljanju bakterija na njima, pogotovo ako nisu dobro zatvoreni i ako ih ne čuvate na prikladnom mjestu.

Kozmetički proizvodi imaju rok trajanja kojeg biste se uvijek trebali pridržavati, a s obzirom na to da na većini njih piše koliko mjeseci vrijede nakon otvaranja, najbolje bi bilo da na svaki takav proizvod napišete tačan datum kada ste ga otvorili.

A makeup proizvod na koji posebno trebate obratiti pažnju je maskara koju biste, kako savjetuje poznata američka makeup artistica Elizabeth Ulloa, trebali mijenjati svaka tri mjeseca.

Iznenađeni ste? Evo u čemu je problem.

- Većina žena koristi maskaru svaki dan pa je zbog toga i najpodložnija nakupljanju bakterija - objasnila je za Who What Wear beauty ekspertica Ami Richardson, ali to nije jedni razlog.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Safety First Mascara expiration date . . . #wellness #mascara #cleanbeauty #elizabethulloabeauty #elizabethulloawellness

A post shared by THE ART OF CLEAN BEAUTY (@elizabethulloabeauty) on

- Na našim trepavicama žive malene grinje koje se, ako ne mijenjate maskaru dovoljno često, mogu nakupiti na četkici i u kombinaciji s bakterijama uzrokovati infekciju očiju - upozorila je. 

S druge strane, makeup proizvodi koji imaju najduži rok trajanja te, ako ih pravilno čuvate na suhom i hladnom mjestu, mogu potrajati i do dvije godine, praškaste su formule, poput pudera u kamenu, rumenila, bronzera i slično. Ipak, njihov rok trajanja ovisi i o čistoći četkica kojima ih nanosite na lice i koje biste trebali temeljito oprati nakon svakog korištenja.

Izvor: Index