navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Blagotvorni napitak

Ove četiri vrste čaja pomoći će vam da "skinete" suvišne kilograme

Ljudi diljem svijeta njeguju naviku ispijanja čaja, napitka kojeg ima na desetine vrsta.

Objavljeno: 19.11.2020. u 21:55
get url
text

Svi u sebi prirodno sadrže velike količine sastojaka koji pogoduju zdravlju, a nazivaju se flavonoidi koji će usporiti upalne procese, zaštiti od razvoja nekih bolesti, poput kardiovaskularnih i dijabetesa.

Može li čaj pomoći kod mršanja?

Šoljica biljnog čaja dnevno vam vjerovatno neće omogućiti da uđete u traperice iz srednje škole, ali neka istraživanja potvrđuju da vam ovaj napitak može pomoći pri gubitku kilograma ako ga kombinirate s pravilnom prehranom i tjelesnom vježbom.

Čajevi sadrže tip flavonoida, poznat kao - katehin, a on ubrzava metabolizam te pomaže organizmu da brže razgrađuje masnoće. Kofein koji se također nalazi u čaju može ubrzati potrošnju energije i sagorijevanje kalorija. Ova dva sastojka sigurno će vam pomoći ako ste na dijeti.

Jednom kada ste izgubili višak kilograma, čaj vam može pomoći tako da će spriječiti usporavanje metabolizma, što se često događa nakon dijete.

Navedene vrste čaja dolaze od lišća Camellia sinensis, ali se oni procesuiraju na drugi način, pa se tako i svaki čaj razlikuje.

Crni čaj

Crni čaj priptema se od lišća biljke Camellia sinensis kao i zeleni čaj. Listovi se suše i fermentiraju, što napitku tamniju boje i bogatiji okus od zelenog čaja koji ne podliježe procesu fermentacije. Čaj je jak i bogatog okusa, a u preradi dolazi do fermentacije, pa se u njemu nalazi nešto više kofeina. Nije dokazano da pomaže pri gubitku kilograma, ali neka istraživanja su pokazala da polifenoli iz ovog čaja mogu pomoći pri sprečavanju apsorpcije masnoće u crijevima. No, pazite šta dodajete čaju, a ako mu želite umiješati mlijeko, možda će ono ometati spomenuti proces.

Zeleni čaj

Ova vrsta čaja ne prolazi proces fermentacije, listovi se jednostavno pare i mrve rukama. Pun je polifenola, fitohemikalija sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus. EGCG (Epigallocatechin gallate) je najaktivniji i najviše istražen katehin zelenog čaja, a neka istraživanja potvrđuju da ovaj sastojak može pomoći kod gubitka kilograma. Kako biste unijeli istu količinu sastojka koja se koristila u istraživanju, trebali biste popiti šest šoljica čaja svaki dan. No, to može biti riskantno, iako rijetko, velike doze koje su pronađene u nekim suplementima za mršanje bile su povezane s ozbiljnim oštećenjima jetre.

Oolong čaj

Nastaje sušenjem lišća na suncu, poput zelenog čaja dobar je izvor katehina. U jednoj studiji više od 2/3 pretilih osoba, koje su pile čaj duže od šest sedmica, izgubile su skoro kilogram masnih naslaga s područja trbuha.

Bijeli čaj

Čaj je nježnog, slatkastog okusa, ali je li prijatelj vitkog struka? Jedan studija provedena u laboratoriju pokazala je da bijeli čaj pomaže pri razgradnji postojećih masnih naslaga i sprečava nastanak novih. Ima li isti učinak na ljudima, još se ne zna.