Osim plastike, filteri za cigarete sastoje se od hiljade hemijskih sastojaka, uključujući arsen, olovo i nikotin, a svi oni mogu procuriti u zemlju i more

Fotografija koju je na Twitteru prije dvije sedmice postavio Jason Prince pokrenula je novi izazov na internetu koji je zapravo jako koristan za okoliš. Bez ikakve namjere Jason Prince je na svoj Twitter postavio sliku pune plastične flaše opušaka koje je skupio u krugu od pedeset metara s namjerom da upozori ekipu koliko opušaka zapravo ima oko nas.

- Za 20 minuta sam napunio flašu u krugu od 50 metara. Ovo postaje ozbiljno - napisao je Prince.

Izazov je započela Amel Talha koju je na tu ideju potaknuo upravo Jason, a izazov je nazvala #FillTheBottle i sada ekipa na internetu masovno skuplja opuške u praznu flašu vode i fotografira ih. Rezutlati su poražavajući - ogroman broj opušaka je oko nas, a da ih i ne primjećujemo. 

Ekipa iz svih djelova svijeta skuplja opuške u flašu i slika ih, a Talha kaže da je izazov pokrenut jer je krajnje vrijeme da se ljudi osvijeste i vide koliko je okoliš zagađen. Poziva sve ljude širom svijeta da se uključe u izazov i čiste opuške kako bismo zajedno pomogli spasiti planetu. Inače, da bi se opušak raspao, potrebno je 18 mjeseci, ali tu zagađenje ne prestaje. 

Osim plastike, filteri za cigarete sastoje se od hiljade hemijskih sastojaka, uključujući arsen, olovo i nikotin, a svi oni mogu procuriti u zemlju i more.