navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vodite računa

Ove stvari stomatolog zna o vama čim otvorite usta

Možda vam se čini čudno, no vaša usna šupljina otkriva puno o vašem zdravlju i navikama.

Objavljeno: 30.09.2022. u 16:24
get url
text
Zubar

Odlazak kod stomatologa nije najugodnija stvar na svijetu, ali je neizbježna ako želimo imati lijep osmijeh i zdrave zube. Znamo da stomatolog lako može vidjeti brinemo li se dovoljno o svojim zubima, no postoje još neke stvari koje će stomatolozi odmah uočiti, ali ih možda neće komentirati ako ne vide medicinski razlog za to.

Ovo su neka od stanja koje će svaki stomatolog primijetiti čim sjednete na stolicu i otvorite usta.

Zube ne čistite koncem
Zube inače ne čistite koncem, ali to napravite prije zakazanog termina, vaš će stomatolog to sigurno znati. Ne koristite li zubni konac svaki dan, zubno meso će biti osjetljivo i lako nadraženo. Ako se odlučite očistiti zube koncem neposredno prije posjeta zubaru, to će dodatno iziritirati zubno meso koje će početi krvariti.

Trudnoća
Gotovo 40 posto žena tokom trudnoće razvije gingivitis. On se javlja zbog povećane količine hormona progesterona koji olakšava razvoj bakterija koje uzrokuju propadanje zubnog mesa. Također se u usnoj šupljini može pojaviti i piogeni granulom, odnosno crvena kvržica koja nestaje sama od sebe nakon trudnoće.

Grizete nokte
Čak i da vam ne pogledaju u ruke, stomatolozi mogu znati da grickate nokte. Konstantno grickanje noktiju istim zubima uzrokuje njihovo skraćivanje te može doći do pomaka u zagrizu ili čak bolovima u vilici. Neka vam to bude još jedan poticaj da prestanete gristi nokte.

Dijabetes
Neravnoteža i nagle promjene nivoa šećera u krvi uzrokuju vidljive promjene na zubnom mesu. Oticanje, krvarenje i osjetljivost zubnog mesa znak su dijabetesa, a još jedan simptom je i promjena u konzistenciji sline.

Pod stresom
Osobe koje su pod velikim stresom često trljaju gornje o donje zube dok spavaju, a struganje zubima ih skraćuje i mijenja im oblik. To se jasno može vidjeti na zubima osoba koje prolaze kroz stresan period života.