navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pravilna njega

Ovih pet promjena na licu ukazuju da vam krema ne odgovara

U moru proizvoda za njegu kože, ponekad je zaista težak zadatak pronaći kremu koja u potpunosti odgovara vašem tipu kože.

Objavljeno: 01.09.2022. u 10:35
get url
text

Ipak i kada kupimo kremu za lice, kako bi znali odgovar - da li nam ona odgovara - potrebno ju je testirati oko 15 dana.

U tom periodu bi se trebali pokazati prvi rezultati, odnosno negativne reakcije ukoliko vam ne odgovara.

Postoji nekoliko jasnih znakova da trenutno koristite kremu koja vam ne prija:

Krema vas peče

Ako je vaša koža izuzetno osjetljiva, da vam krema ne odgovara najvjerovatnije ćete osjetiti već pri prvom nanošenju, u vidu blagog peckanja koje polako prerasta u iritaciju. Česta greška je ta što iritaciju kože na početku nanošenja opravdavamo time da je to normalno jer proizvod djeluje. Kod hidratantnih krema peckanje je nepoželjno, kao i zatezanje kože lica jer bi one prvobitno trebale nahraniti kožu i stvarati nježan osjećaj na licu.

Bubuljice

Možda nećete odmah povezati bubuljice sa kremom za lice, ali njihova neobična pojava može biti usljed neadekvatne reakcije kože na kremu i njene sastojske. Teže i masnije kreme u kombinaciji sa ovim mogu izazvati akne i upale na koži. Ako ste skloni izbijanju akni od nove kreme birajte oil-free formulacije i prestanite sa problematičnom kremamom.

Crvenilo i osip

Postoji više razloga zašto vam je koža crvena i osuta posle nanošenja kreme, a jedan od njih je najjednostavniji, a to je da imate osjetljiv tip kože. Osim toga, možda ste alergični na neki od sastojaka kreme, a da to i ne znate ili je vaša koža odreagovala na vještački miris iz kreme za lice. Jednostavnost je ključ. Preporučuje se da birate blage, hiperalergene formulacije iz apoteka, koje uzgred, nemaju miris.

Krema ima prejak miris

Zapamtite, vještački mirisi u kozmetici služe da zamaskiraju miris sirovina od kojih se proizvod pravi. Ako vam se iz nekog razloga miris kreme ne dopada, tj. prejako miriše - znajte da je to znak upozorenja da neće odgovarati ni vašoj koži. Ako ste posebno osjetljivi na mirise, birajte kreme koje su "fragrance free".

Masna koža ujutru

Ako primijetite da vam se koža ujutru previše sija možda koristite pretešku noćnu kremu. Ovo također važi i za dnevnu kremu, prvi znak da vam krema ne odgovara jeste ako od nje brzo dobijete sjajnu kožu. Ona na taj način opterećuje pore i čini da se sebum još više luči. Ako imate problem sa teksturom krema, igrajte na sigurno i za sebe izaberite kreme na bazi vode (nikako na bazi ulja) ili one gelaste formule.