navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Ovih pet stvari činite svaki dan i nesvjesno ubrzavate starenje kože

Koža je naš najveći organ, pomaže u regulaciji temperature, njeni živci omogućuju osjet dodira i boli, čuva unutarnje organe i štiti nas od vanjskih utjecaja. 

Objavljeno: 03.04.2020. u 19:10
get url
text
Foto: Ilustracija

Zato ju je potrebno štiti i njegovati. Mnogi često rade neke naizgled uobičajene stvari koji mogu biti štetni za kožu.

1. Svjetlost ekrana

Već je poznato da plavo svjetlo loše utječe na oči i san. Budući da mnogi puno vremena provode ispred ekrana, ta svjetlost loše utječe i na kožu.

Dugotrajno izlaganje plavom svjetlu može izazvati hiperpigmentaciju i promjenu boje na koži, a to znači da može uzrokovati rano starenje kože. Ovi rizici mogu se izbjeći korištenjem filtra za zaslone ili stavljanje mobitela na “noćni“ rad, ali i nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom.

2. Izbjegavanje zaštitnog faktora

Kreme sa zaštitnim faktorom od UV zraka trebala bi biti dnevna rutina njege kože, a ne samo kada planirate cijeli dan provesti na suncu.

3. Spavanje sa šminkom

Postoje razlozi zašto se ovo ponekad dogodi, ali neskidanje šminke prije spavanja može uzrokovati začepljenje pora i ubrzati njihovu pojavu. Uz to, prljavština koja se nakupila na licu može prouzročiti stvaranje bakterija koje uzrokuju akne.

4. Prislanjanje prljavog telefona na lice

Ekran mobitela idealan je za nakupljanje bakterija, pogotovo ako se ne čisti redovito. Kada telefoniramo one sve dolaze u kontakt s licem. Kako bi to izbjegli, redovno čistite mobitel antibakterijskim sredstvom ili alkoholom.

5. Nedovoljno sna

Odrasli trebaju minimalno sedam sati sna. No, čak 60 posto žena ne omogućuje sebi dovoljnu dozu kvalitetnog sna. Osim drugih zdravstvenih problema, to može utjecati na izgled kože te smanjiti prirodni kolagen, hidrataciju i utjecati na cjelokupnu teksturu, piše MSN.