navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mnogi su razlozi

Ovo je 11 neočekivanih stvari koje mogu uzrokovati neugodan zadah

Neugodan zadah mnogi smatraju velikim problemom. Može ga uzrokovati više razloga, a neki su potpuno neočekivani. 

Objavljeno: 07.08.2020. u 21:48
get url
text

Stručnjakinja za dentalnu higijenu Anna Middleton za Daily Mail otkrila je da može biti posljedica bolesti desni, a ponekad je samo znak da trebate promijeniti prehranu ili piti više vode.

- Neki od najučestalijih uzroka neugodnog zadaha su hrana puna šećera, alkohol, pušenje, probavni problemi i suha usta - rekla je.

U nastavku donosimo 11 mogućih uzroka neugodnog zadaha, kao i potencijalna rješenja.

1. Bolesti desni

Middleton ističe da većina odraslih pati od nekog stupnja bolesti desni.

- To se može prepoznati ako vam desni krvare dok četkate zube, imate loš zadah ili čudan okus u ustima. Bolesti desni su uzrokovani nakupljanjem plaka na zubima i zubnom mesu. Bakterije mogu iritirati meso te, kad se bolest ne liječi, uzrokovati oštećenja desni i vilice - dodaje.

Takve simptome treba odmah početi liječiti kako se ne bi razvili u puno ozbiljniji problem poput gingivitisa ili parodontitisa.

Najbolje rješenje je posjetiti stomatologa i podvrgnuti se čišćenju usne šupljine.

2. Nepijenje dovoljno vode

Bakterije koje žive u ustima se umnožavaju kad su usta suha, što znači da nepijenje dovoljno vode može uzrokovati loš zadah.

Uvijek imajte bočicu vode kraj sebe i pijte barem dvije litre vode u danu.

3. Prehrana s malo ugljikohidrata

Keto dijeta je hit, ali bazira se na smanjenom unosu ugljikohidrata i može uzrokovati neugodan zadah.

- Tijelo poseže za energijom u zalihe masti i dolazi u stanje ketoze. Posljedica je promjena zadaha koji može varirati od slatkog do onog koji podsjeća na odstranjivač laka za nokte - ističe Middleton.

Rješenje je posavjetovati se s liječnikom, nutricionistom ili dijetetičarem oko plana prehrane koji će vam odgovarati.

4. Dijabetes

Kod dijabetičara se javlja isti efekt kao i kod osoba koje se hrane s malo ugljikohidrata. Također se moraju obratiti liječniku ako uoče neugodan zadah.

5. Lijekovi

Mnogi lijekovi poput antidepresiva, lijekova za spavanje, snižavanje krvnog pritiska, diuretika i antihistamina imaju nuspojavu isušivanja usta što pridonosi lošem zadahu. Ako uočite da se i vama to događa, obratite se svom liječniku.

6. Kafa

Kafa ima okus koji ostavlja neugodan zadah, dok kofein isušuje usta. Zato su ljubitelji kafe poznati po neugodnom zadahu.

- Kad su usta suha, nemaju dovoljno sline, a onda se u njima nakupljaju bakterije. Problem neugodnog zadaha može biti veći ako pijete kafu s mlijekom jer mliječni proizvodi potiču rast bakterija - tvrdi stručnjakinja te savjetuje da umjesto kafe odaberete čaj ili nakon šoljice kafe popijete vodu te posegnete za žvakaćom gumom.

7. Hrkanje

Osobe koje hrču bude se suhih usta i neugodnog zadaha. Disanje kroz usta umjesto kroz nos ubrzava proces isušivanja i potrebno je javiti se liječniku kako biste vidjeli što učiniti po pitanju hrkanja.

8. Preskakanje obroka

Post i neredovito jedenje može imati negativan učinak na svježinu daha. Manjak hrane i tekućine smanjuje proizvodnju sline te uzrokuje nakupljanje bakterija. Rješenje? Pijte vodu.

9. Pušenje

Duhanski proizvodi su užasni za zadah te krivac za mrlje na zubima, gubitak okusa i iritaciju desni. Razmislite o prestanku pušenja.

10. Stres

Stres je uzrok mnogih problema, a može biti i bolesti desni koje su, kao što smo spomenuli, loše za zadah.

- Stres pogađa ljude i njihovu rutinu pa mogu voditi lošiju brigu o oralnoj higijeni. Također, isušuje usta te remeti pravilnu prehranu, pijenje i disanje - tvrdi Middleton.

Savladajte tehnike borbe protiv stresa i pijte dovoljno tekućine.

11. Alkohol

Alkohol uzrokuje dehidraciju, a posljedično i neugodan zadah. Pokušajte ne pretjerivati s alkoholnim pićima ili ih potpuno izbacite iz svog života.