navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Opasnost

Ovo je razlog zbog kojeg djeca nikad ne bi trebala sama čistiti ruke dezinficijensom

Pandemija koronavirusa natjerala je ljude da se pobrinu za vlastitu higijenu. Savjet stručnjaka je prati ruke što češće toplom vodom i sapunom, ali većina se opskrbila i sredstvima za dezinfekciju.

Objavljeno: 16.12.2020. u 12:57
get url
text

Međutim, posljednjih godina porastao je broj slučajeva djece koja pate od reakcija i povraćaju, u rijetkim slučajevima i nakon što su u organizam unijela sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola.

Od 2011. do 2014. u SAD-u je zabilježeno 70 hiljada hitnih poziva povezanih s trovanjem, koji su uključivali djecu mlađu od 12 godina koja su reagirala na sredstva za dezinfekciju ruku, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Sredstva su djeca najčešće unijela u oči ili usta. U većini slučajeva djeca nisu pokazivala simptome, ali kod njih 8.000 roditelji i skrbnici su zvali jer su uočili da su djeci nadražene oči, povraćaju, kašlju i žale se na bol u trbuhu.

Petero djece palo je u komu, a troje dobilo napadaje uslijed konzumiranja sredstva za dezinfekciju. U dva ekstremna slučaja djeca su privremeno prestala disati.

Više od 90 posto djece koja su imala reakciju bilo je mlađe od pet godina.

Međutim, stručnjaci kažu da to ne znači da bi roditelji trebali prestati koristiti takva sredstva, već samo to činiti nadzirući djecu, prenosi The Sun.

Uz sapun i vodu, sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola su najbolja opcija, tvrde.

- Pranje ruku vodom i sapunom preporučena je metoda higijene ruku u nezdravstvenim ustanovama. Ako sapun i voda nisu dostupni, preporučuje se upotreba sredstva za dezinfekciju s najmanje 60 posto alkohola. Povećanje svijesti o potencijalnim opasnostima povezanim s namjernim ili nenamjernim unošenjem sredstava za dezinfekciju s alkoholom moglo bi pomoći u poticanju pravilne upotrebe i izbjegavanju neželjenih ishoda - stoji u izvještaju.

Ističu da se sredstva za dezinfekciju ruku s alkoholom moraju koristiti pod nadzorom roditelja i držati izvan dohvata djece.

- Njegovatelji i pružatelji zdravstvenih usluga moraju biti svjesni potencijalnih rizika i opasnosti povezanih s nepravilnom uporabom sredstava za dezinfekciju ruku među djecom i potrebe korištenja odgovarajućih sigurnosnih mjera kako bi zaštitili djecu. Možda će biti potreban pojačan nadzor roditelja ili učitelja tokom upotrebe alkoholnih sredstava za dezinfekciju ruku, posebno za stariju djecu koja bi mogla koristiti takve proizvode u neželjene svrhe - zaključuju.