navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
COVID-19

Ovo su rijetki simptomi: Često se jave samostalno i niko ih ne povezuje sa zarazom

Većina nas sigurno napamet zna simptome koronavirusa, ali možda nije na odmet ponavljati ih iz dana u dan, posebno kada se lahko mogu pomiješati sa simptomima sezonskog gripa ili prehlade.

Objavljeno: 08.04.2020. u 13:58
get url
text

Dakle, opće je poznato da COVID-19 može uzrokovati povišenu temperaturu, kašalj, poteškoće sa disanjem, bolove u mišićima i umor.

No, kako se ovaj virus širi i razvija, tako stručnjaci, ali i zaraženi dolaze do novih spoznaja i novih simptoma koji se mogu javiti u pojedinačnim slučajevima.

Riječ je o rjeđim simptomima koji se isprva ne vezuju za koronavirus, ali s druge strane mogu biti pokazatelj da ste zaraženi. To su mentalni umor, povišen pritisak, gubitak apetita, bol u očima, te gubitak mirisa i/ili ukusa.

Anosmija ili disgeuzija

Totalni gubitak mirisa, takozvana anosmija, još ranije je povezivana sa virusima, a trenutno sve veći broj podataka iz niza zemalja snažno ukazuje na to da je "značajan broj" pacijenta ovo doživio kao jedan od simptoma koronavirusa. Nerijetko je ovo zapravo jedini simptom, navodi u zvaničnom saopćenju britansko udruženje ljekara za uho, nos i grlo.

S druge strane i Američka asocijacija otorinolaringologa navodi da je jedan od mogućih simptoma gubitak mirisa i ukusa, poznat i kao disgeuzija, kao i da ga nerijetko ne prate nikavi znakovi respiratorne bolesti, piše u časopisu Live Science.

Dr. Claire Hopkins, predsjednica Britanskog društva za rinologiju, istakla je da je lično pregledala četiri pacijenta mlađih od 40 godina koji nisu imali nijedan drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa.

Do sličnih zapažanja došli su i njemački ljekari bolnice u Bonu koji su proveli analizu na više od 100 pacijenata zaraženih COVID-19 i utvrdili da je skoro 70 posto njih pomenulo da su imali "gubitak mirisa i ukusa koji traje nekoliko dana".

- To ide toliko daleko da majka nije mogla osjetiti miris pune pelene svoje bebe. Drugi nisu mogli osjetiti miris šampona, a hrana nije imala ukus - istakao je njemački doktor Hendrick Strike sa Odjeljenja za virusologiju, dodajući da postoji sumnja da se ovaj simptom javlja u kasnijem stadiju infekcije.

Digestivni poremećaji

Jedan od rjeđih problema mogu biti i digestivni poremećaji poput mučnine, dijareje, povraćanja... U prosjeku jedan od 10 pacijenata zaraženih koronavirusa ima neku vrstu gastrointestinalnih simptoma, kao što su proliv i mučnina. U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navodi se da oko pet posto zaraženih osjeća mučninu, ali s druge strane nova istraživanja pokazuju da bi taj broj ipak mogao biti veći i da čak polovina oboljelih može razviti probavne smetnje uz respiratorne simptome. Ovi pacijenti uglavnom razviju i česte simptome poput otežanog disanja, temperature i kašlja - svega oko tri posto proučenih slučajeva imalo je samo probavne simptome, prenosi Business Insider.

Glavobolja i nagla vrtoglavica

Glavobolja i vrtoglavica također mogu biti znaci virusne infekcije. Prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet oko osam posto zaraženih pacijenata prijavilo je glavobolju. Vrtoglavica je također zabilježena u nekim slučajevima - one su bile česte ili vrlo jake i nagle.

Opća iscrpljenost

Jedan od najčešće prijavljenih atipičnih simptoma je i dezorijentiranost, iscrpljenost i opća nelagoda. Ipak, ovi simptomi u najvećem broju slučajeva prate glavne simptome poput kašlja ili temperature. No, snažna konfuzija ili nesposbnost da ostanete budni mogu biti alarmantni znaci, posebno u kombinaciji sa drugim simptomima, pa Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da bi odmah trebalo potražiti pomoć.

Konjuktivitis

U jedan do tri posto oboljelih javlja se još jedan neobičan simptom - konjuktivitis.

- Puno virusnih bolesti može utjecati na oko, obično proizvodeći folikularni tio konjuktivitisa. Zapažamo da COVID-19 može utjecati na konjuktivitis kod malog broja ljudi - upozorio je oftalmolog Vicente Diaz sa Univerziteta Yale, dodajući da se virus može prenijeti sekretom iz očiju oboljelih.