navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje ulazi na usta

Peciva od bijelog brašna debljaju, ali i uzrokuju depresiju: Evo čime ćete ih zamijeniti

Nema potrebe da pekaru izbjegavate apsolutno svaki dan, ali kao svakodnevna navika, ona je neprihvatljiva, a evo i zbog čega.

Objavljeno: 12.09.2020. u 22:27
get url
text

Ne može se reći da je svaki proizvod od brašna loš, ali ukoliko vodite računa o zdravlju, ne bi trebalo često jesti u pekari, pogotovo sve od bijelog brašna. Hljeb i proizvodi napravljeni od cijelih zrna žitarica u umjerenoj količini sastavni su dio uravotežene prehrane.

Mnoge vrste pšenice od koje se pravi bijelo brašno daleko su od onoga kako je pšenica nekada izgledala i ljudski želudac više ne može dobro da ih vari. Ovo je i jedna od stvari koja se često brka sa netolerancijom na gluten. Na svu sreću, postoje i druge vrste brašna, poput rižinog, zobenog, heljdinog, raženog..., čak i brašna od banane.

Ipak, vrlo često ne možete biti sigurni u kvalitet brašna u pekari i bolje je da, ukoliko želite zdravije pecivo, napravite ga sami. Na ovaj način možete kontrolisati i šećer i druge aditive - od kvasca, pa sve do razne "hemije" koja se vrlo često koristi.

Ukoliko vam ovo nije dovoljno, postoje zdravstvene studije koje dovode u vezu bijelo pecivo i/ili prerađevine od bijelog brašna i depresiju.

Kako prerađevine od bijelog brašna djeluju na kožu

Pecivo, pogotovo ako je slatko, utječe na nivo inzulina, remeti mikrobiom u crijevima (loše bakterije se hrane upravo ovakvim šećerima) i dovode do viška kilograma. Pored toga, na licu vam se mogu pojaviti preuranjeni znaci starenja poput bora, opuštene kože, nedostatka sjaja i nezdrava boje tena, a moguće je i da počnete prekomjerno da zadržavate vodu.

Ograničavanje unosa šećera i škroba donijet će promjene na bolje već za desetak dana, a tri sedmice na hrani sa niskim glikemijskim indeksom imaju pozitivan efekat na cjelokupno zdravlje, kako kože tako i tijela.

Zbog čega toliko volimo škrob i slatko

Velik dio u ovome igra činjenica da nas za ovu vrstu hrane često vezuju lijepe uspomene koje sežu još u djetinjstvo. Zbog toga ona na nas zna da djeluje poput zagrljaja.

Pored toga, niko ne može da tvrdi da pecivo nema divnu teksturu i ukus, a većina peciva sadrži i visok nivo šećera ili šećernih sirupa koji na svoj način izazivaju ovisnost.

Nažalost, pecivo ne sadrži ni izbliza dovoljno dijetetskih vlakana koja su nam potrebna, kako za probavu, tako i za osjećaj sitosti.

Kako se bez velikih problema odreći pekare

Ponavljamo, nema potrebe iskorijeniti posjete pekari do kraja života, jednostavno treba prekinuti svakodnevnu naviku. Prvi korak jeste da pecivo na koje ste navikli zamijenite zdravijim alternativama koje nisu od bijelog brašna, a zatim da smanjite i količinu koju jedete. Primjera radi, hljeb od cijelog zrna žitarice (poput onih njemačkih varijacija na temu) možete jesti svakodnevno u manjim količinama. Kroasane i kiflice, pogačice i slične stvari od bijelog brašna jednom u svaka tri do četiri dana.

Čime zamijeniti pecivo od bijelog brašna

Crnom čokoladom, onom koja sadrži 70 posto i više kakaa. Oraspoložit će vas i razbuditi mozak. Ne zaboravite da pazite na količinu, pogotovo u početku - jedan red je dovoljan, cijela tabla nije ok.

Voćem. Za početak se odlučite za banane, kivi, ananas, narandže, grožđe… Jednom riječju, malo slađe varijacije na temu. Voćna salata bez dodatog šećera idealan je način da sebe počastite nečim slatkim.

Marshmellows. Da, dobro ste pročitali! U svom osnovnom obliku, marshmellows se prave od umućenih bjelanaca kojima se dodaje voće ili pire od voća (u obzir dolazi i marmelada bez dodatog šećera) što znači da ova poslastica nema visok glikemijski indeks, naprotiv.

Kako da olakšate sebi

Ne isključujte ugljikohidrate iz prehrane. Odavno smo naučili da su složeni ugljikohidrati neophodni za uravnoteženu prehranu. Okvirno bi trebalo da se obrok sastoji iz 30 posto proteina, 30 posto zdravih masti i 40 posto ugljikohidrata.

Nemojte se izgladnjivati. Idelno vrijeme između obroka je četiri do šest sati.

Uvijek imajte prihvatljivu alternativu. Bademi, sušeno voće, pločice od integralnih žitarica… Sve je ovo na duge staze puno bolje nego krofna, zar ne?

Promijenite stav. Prekinite da posmatrate cijeli proces kao ograničavanje nego kao njegu svog tijela i duha.

Spavajte dovoljno. Da, ima veze i to jako. Ukoliko nam fali sna, naše tijelo je pod stresom i skloni smo promjenama raspoloženja koja će nas lako odvesti do najbliže pekare.