navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Objavio i knjigu

Perica Ivanović, slikar iz Banje Luke: Sova kao inspiracija

Perica Ivanović, slikar iz Banjaluke, postao je prepoznatljiv jer su mu sove neiscrpan izvor inspiracije, pa je u desetak godina naslikao oko hiljadu slika, minijatura i sličica sa sovama.

Objavljeno: 04.10.2020. u 09:29
get url
text

Kaže da ljubav prema slikanju osjeća od malih nogu, a profesionalno se bavi slikanjem već 32 godine. Iza njega je više od 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i nekoliko kolektivnih izložbi.

Na pitanje zašto voli slikanje, Ivanović je rekao: "Zato što je to jedan prekrasan život, biti i živjeti kao slika, stvara se jedan svoj svijet gdje čovjek ima prostora da bude i u svijetu mašte, i u djetinjstvu, dobro izdvojen od sadašnje stvarnosti."

Kroz smijeh kaže da namjerava da naslika bar još 9.000 sova.

- Konstantno ponavljam da ja mnogo ličim na sovu i imao sam to divno iskustvo da imam sovu kao ljubimca, to je nešto neopisivo i iz toga je proisteklo toliko mnogo inspiracije da slikam sove - rekao je on.

Objasnio je da je ljubimca sovu stekao tako što ju je dok je bila mala spasio od vrana, a pustio ju je kada je stasala da može da ide u prirodu.

- Ma, to je jedno prekrasno biće, to treba upoznati, pa onda sve ostalo, kada čovjek želi onda se malo više uputi u taj njihov svijet i toliko vrsta, toliko ljepote u skladu, bojama, perju, ta njihova smirenost, tišina, mudrost, mnogo toga ima za nabrojati - ispričao je Ivanović.

{$galerijaFotografija}

Na ovom području, kaže, najzanimljivija je vrsta ušara, a njoj se mogu "praviti i razne frizure". Njegove slike sova zanimljive su i kupcima.

- Jedno vrijeme je to bilo u trendu, u modi, i u drugim nekim dijelovima umjetnosti, pa se to malo stišalo, a kod mene je to ostalo. Imam izuzetno mnogo i kupaca i naručilaca i zadovoljan sam tim letom sova - rekao je Perica Ivanović.

Priča da svaki dan rado slika, i to najradije bira termin od ranih jutarnjih časova do podneva, kada završava njegov slikakrsi dan i počinje drugi dio njegovog zanimanja, a to je prodaja i plasman slika. To mu, kaže, ne otežava umjetnički dio posla, jer je pronašao balans i jedno nadopunjuje drugo, a uživa i u slikanju i u kontaktu s ljudima, jer mu mnogo znače povratne informacije kupaca.

- Mnogo, mnogo baš, jer svi ti moji kupci kroz čitav moj život bruse mene i svakakva kritika mi je dobro došla, i one loše i dobre - rekao je Ivanović.

Mnogi komentari mu često daju poticaj. Naveo je primjer djevojčice Helene koja dođe u atelje "prekrasno pregleda" njegova djela, dijeleći komentare koji su mu nadahnuće za dalji rad. Aleksandra ga je natjerala da u očima sova koje slika pokuša povezati strah i ljubav, jer mu je ona rekla da mnogo voli sove, ali da je strah od te ljubavi. Ipak, u očima sova koje stvara Ivanović uglavnom preovladava ljubav.

Govoreći o finansijskom aspektu svog posla, naveo je da je on primjer da se od slikanja može živjeti, a da se u okviru malo kojeg zanimanja može spektakularno zaraditi. Prema njegovim riječima, dovoljno da se može živjeti od toga i da se uživa u tom poslu.

- Bavim se klasičnim realizmom tako da motivi su mi i pejzaž i mrtva priroda i tako budu neki ciklusi, ja mnogo volim životinje, pa to budu pijetlovi jedno vrijeme, jedno vrijeme konji, ptice mnogo i tako i, naravno, bavim se komercijalnim slikarstvom i izlazim u susret svim svojim kupcima i njihovim narudžbama - rekao je Perica Ivanović.

Ivanoviću, osim za slike, sove su bile inspiracija i za knjigu koju je objavio.

- Ideja je moja, radi se o knjizi u kojoj ima 80 ilustracija sovica, a ispod svake ima neki citat ili misao koja je draga mojim prijateljima, tako da osamdesetak ljudi je učestvovalo, jedan ozbiljan projekat. Ja imam želju da ta knjiga bude najprodavanija iduće godine u Bosni i Hercegovini - dodao je Perica Ivanović.

Perica Ivanović, slikar iz Banje Luke - 4. 10. 2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow