Pitu od jabuka je vrlo jednostavno napraviti, a može se jesti topla i hladna. Ako jedete toplu pitu, tad na posluženi komad stavite kuglicu sladoleda od vanilije da se polako otapa ili malo grčkog jogurta.

Sastojci:

za kore:

5 šoljica sitnijih zobenih pahuljica
pola šoljice sjeckanih ili mljevenih oraha
1 šoljica mlijeka
3 kašike vrhnja (ili po potrebi više)
100 g otopljenog maslaca
3 kašike meda
ribana korica jednog limuna
vanilin šećer

za nadjev:

5 do 6 velikih jabuka
2 kašike griza
kašika cimeta
prstohvat soli
3 kašike meda
šaka grožđica (po želji)
sok od limuna (ako su jabuke previše slatke)

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke za kore, a ako vam se učini da je tijesto previše mokro dodajte još malo zobenih pahuljica. Ukoliko bude previše suho, ubacite još malo vrhnja ili mlijeka. Nakon toga podijelite smjesu u dva dijela i stavite nakratko u frižider.

Dok se tijesto hladi napravite nadjev. Narendajte jabuke pa ih pomiješajte sa svim ostalim sastojcima. Imate li domaće jabuke, nemojte ih guliti, šteta je, jer kora sadrži mnoštvo zdravih sastojaka.

Polovinu tijesta rasporedite u nauljeni protvan (utisnite prstima). Na to rasporedite nadjev i poravnajte pa stavite drugi sloj tijesta tako da trgate male komadiće i lagano otiskujete u nadjev.

Pecite kolač na 170 stepeni 30 do 40 minuta. Gotov je kad dobije lijepu rumenu boju po rubovima.

Dio jabuka možete zamijeniti sa malo šljiva, okusima se odlično slažu.

Izvor: Coolstyle