navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Podizanje svijesti o kulturi, umjetnosti, tehnologiji i historiji: Ovi muzeji u Istanbulu su samo za djecu

Istanbul, vodeća globalna destinacija s nezaboravnim iskustvom putovanja, odličan je grad za djecu! Brojni istanbulski muzeji podižu svijest djece o kulturi, umjetnosti, tehnologiji i historiji kroz zabavne trenutke za cijelu porodicu.

Objavljeno: 08.04.2023. u 13:02
get url
text

Muzeji u gradu na Bosforu posebno se pripremaju za 23. april, turski Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta koji je državni praznik. Ovaj dan je dobra prilika djeci i roditeljima za posjetu i istraživanje zanimljivih institucija Istanbula, istakli su iz Ureda za kulturu i turizam pri Ambasadi Republike Turske u BiH. 

Avioni, automobili, brodovi - Muzej Rahmija M. Koča

Nostalgična ekspedicija kroz Muzej Rahmija M. Koča pravi je vremeplov posvećen razvoju transporta, industrije i komunikacija. Otvoren 1994. godine, Muzej Rahmi M. Koč smješten je na sjevernoj obali Zlatnog roga, na površini od 27.000 kvadratnih metara. Muzej nudi nezaboravno putovanje u prošlost kroz eksponate klasičnih automobila, kočija, parnih mašina, prvih tramvaja, čamaca, starih aviona, parobroda i modela "peni-fartinga" (prvih bicikala).

Veliki dio muzeja posvećen je naučnim izumima i alatima. Prava je riznica kolekcija pomorskih objekata, kanua, jedrilica, čamaca i jahti, lokomotiva i tramvajskih modela, eksponata telegrafa, telefona, gramofona, kamera, kočija, kolica. Muzej oživljava historiju kroz čaršije, ribarske luke, radionice veslačkih čamaca, stolarske i strugarske radnje, štamparske radionice, filmske setove i brodske mostove. U zbirci muzeja su i lične stvari osnivača Republike Turske, Mustafe Kemala Ataturka. Muzej redovno organizuje i radionice za djecu tokom kojih roditelji mogu odmarati u obližnjim kafićima i restoranima uz more.

Putovanje u djetinjstvo - Muzej igračaka

Muzej igračaka u Istanbulu, smješten u historijskoj vili na Kadikoju, najpoznatijoj četvrti na azijskoj strani, dočekuje posjetioce svih uzrasta u svoj šareni svijet igračaka. Šarolika je kolekcija igračaka koju je tokom dvije decenije sakupljao turski pjesnik Sunaj Akin iz antikvarnica i aukcija u više od 40 zemalja. Muzejski eksponati uključuju najpoznatije primjere historijskih igračaka od 1700-ih godina do danas, nudeći roditeljima i djeci priliku da provedu vrijeme zajedno i uče o svjetskoj historiji na zabavan način. Upravo to je i smisao ovog muzeja – korištenjem igračaka učiniti svjetsku historiju zanimljivijom za djecu: u području gdje su smještene svemirske igračke objašnjen je put koji vodi do Mjeseca, dok je u dijelu željezničkih igračaka opisana industrijska revolucija. Posjeta ovom muzeju, djeci daje drugačiji pogled na svjetsku historiju. Osim toga, istanbulski muzej igračaka pionir je u osnivanju sindikata dječjih muzeja i muzeja igračaka širom svijeta, dajući Istanbulu titulu "prijestolnice muzeja igračaka".

Građevine u malom - Miniaturk

Još jedan muzej koji djeca vole je Miniaturk, muzej potpuno ručno izrađenih minijaturnih građevina civilizacija koje su vladale Anadolijom kroz historiju. Miniaturk je otvoren 2003. godine pod sloganom "Mali model velike zemlje". Muzej u kojem možete provesti cijeli dan sadrži izložene makete najvećih građevina Turske u omjeru 1:25 na površini od 60.000 kvadratnih metara. Minijaturni modeli 137 arhitektonskih djela, od karavan-saraja do kompleksa, džamija, crkava i sinagoga, od antičkih zgrada do palata, prikazuju umjetnost i arhitekturu Turske stoga je osjeta Miniaturku divan uvod u tursku historiju! U okviru muzeja smješteni su i restorani, suvenirnice i kafići.

Zabavan svijet mašte - Muzej iluzija

Djeca su odmalena očarana magijom i iluzijom koja pobuđuje maštu. Muzej iluzija u Istanbulu uvodi djecu u iznenađujući i zabavni svijet iluzija smješten na evropskoj strani Istanbula, u Narmanli Hanu u naselju Bejoglu. Zabavni svijet iluzija sadrži optičke iluzije, holograme, iluzione tunele i dizajnirane sobe u kojima posjetioci svih uzrasta doživljavaju intrigantna iskustva. Dok muzej iluzija djeci nudi interaktivno i zabavno putovanje, eksponati svojim trikovima percepcije doprinose i razvoju dječije mašte. U istanbulskom muzeju iluzija možete proći "beskonačnom sobom", hodati vrtložnim tunelom i sobom naopačke, dobro se zabaviti i sve to zabilježiti dobrim fotografijama!