navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljubav prema kuhanju

Popularna food blogerica Armina Memić: Naša tradicionalna jela su kao sevdalinka, prelaze granice i osvajaju srca

Kuharska umijeća Kakanjke Armine Memić na Instagramu prati 39 hiljada ljudi.

Objavljeno: 16.02.2020. u 20:46
get url
text

Memić je jedna od najzapaženijih food blogerica u Bosni i Hercegovini, te je po svojim receptima već postala prepoznatljiva.

- Volim da kuham i često sam koristila recepte iz novina ili sa interneta. Vremenom sam počela i da eksperimentišem i osmišljavam svoje recepte. A pojavom društvenih mreža počela sam predstavljati ono što radim i dijeliti svoja iskustva i recepte. Ljubav prema kuhanju sam željela podijeliti s drugim ljudima i biti od koristi nekome ko nema iskustva u kuhinji, a želi da uči, te pomoći onima koji vole hranu pripremati na inovativan način. Nisam ni slutila da će hrana koju pripremam zadobiti toliko pažnje javnosti u BiH i zemljama regiona – priča Armina za Faktor.

Kaže da je ljubav prema kuhanju nesvakidašnja i da spaja ljude ma gdje živjeli.

- Zaista je lijep osjećaj, i to posebno nadahnjuje, kada dobijete povratnu informaciju u smislu da se ljubitelji dobrog zalogaja jave, napišu da su probali recept koji sam preporučila, fotografišu jelo, napišu kako su zadovoljni detaljnim opisom postupka pripreme i što je još važnije da su zadovoljni oni koji su se okupili oko trpeze – kazala je Armina.

Da bi jela bila dobra, Armina smatra da treba u njih uložiti puno ljubavi, te da treba da budu ukusna, lijepo dekorisana i primamljiva.

- Kulinarstvo na društvenim mrežama traži i dimenziju više. Recepti moraju biti detaljno pojašnjeni. To nikako ne smije biti samo taksativno nabrajanje sastojaka i šturo pojašnjenje postupka. Ukoliko se samo jedan mali detalj ne objasni, moguće je da jelo ne bude u skladu s očekivanjima. Zbog toga se specifičnost mojih objava ogleda u tome što su recepti koji idu uz ilustracije objašnjeni detaljno, uz dimenziju inovativnosti i prilagođenosti bilo čijim materijalnim mogućnostima.  Dakle, svaki korak, pa i onaj najmanji, objašnjen je tako da i početnik u kuhinji, neko ko nikad nije kuhao, slijedeći moje upute može napraviti neko slano ili slatko jelo. Sastojci koje primjenjujem nalaze se u svakom domu i svakoj kuhinji. Dakle, nema ničega zbog čega biste morali specijalno otići u trgovinu, ničega što je skupo i rijetko na policama trgovina. Osim toga, na usluzi sam gotovo 24 sata dnevno za pomoć, uputu, sugestiju – kaže Armina.

Da kuha učila je od svoje majke, a prva jela su bila tradicionalna, ono što se najčešće sprema u kućama širom BiH.

Kaže da joj se rijetko dešava da joj neko jelo ne uspije.

{$galerijaFotografija}

- Moguće su situacije ako nešto "ne štima" s naprimjer praškom za pecivo, germom i slično. Kod eksperimentisanja i smišljanja novih recepata desi se da nakon mog prvog kuhanja po tom receptu postoji potreba za doradom recepta. Kada recept uspije u potpunosti i kada sve bude odlično, tek onda ide objava. Ne volim jela koja zahtijevaju obimnu logističku pripremu u smislu da nekakve specijalne sastojke morate tražiti po trgovinama. Volim jela koja možete napraviti u svakom momentu na osnovu sastojaka koje svako domaćinstvo uvijek ima – pojašnjava sagovornica.

Armina je supruga, majka i zaposlena žena, nije profesionalna kuharica, te nastoji da osmosatno radno vrijeme ne utječe na ono što se servira na sto za kojim jede njena porodica.

- U svako jelo koje pripremam utkano je zaista puno ljubavi i to se osjeti u svakom zalogaju i svakoj objavi. Ono što kuham je zaista šaroliko, a posebno volim da moja jutra vikendom s porodicom mirišu na neodoljiva peciva u inovativnim oblicima i formama – kazala je Armina.

Najčešće se u njenom domu spremaju recepti iz bosanske kuhinje.

- Kroz angažman na društvenim mrežama primijetila sam da ljudi u regionu rado prave jela iz naše bosanske kuhinje. Naša tradicionalna slatka i slana jela su zaista kao i sevdalinka, prelaze granice, osvajaju srca ljudi, a ja sam u tome pomogla na način da oživljavam neke pomalo zaboravljene recepte, a nekima i dodajem inovacije, ali ne u smislu da novi recepti nadmaše tradicionalne, nego da pored tradicije kojoj nema premca postoji i još nešto novo kako bi ponuda recepata bila šarolikija. To je kao moderna sevdalinka – zaključuje Armina.

Sa čitateljima Faktora Armina je podijelila recept za Paša lokum.

Potrebni sastojci:

800 ml mlijeka

8 kašika šećera

1 vanilin šećer

3 velike kašike gustina

1 velika kašika brašna

3 velike kašike kakaa

30 gr maslaca

50 gr čokolade za kuhanje

200 ml slatkog vrhnja/slatka pavlaka

80-100 gr kokosa ili mljevene plazme za posipanje po tepsiji

i kašika maslaca za premazivanje tepsije.

Veličina tepsije 34×33

Priprema:

Uzeti kašiku maslaca i premazati tepsiju. Zatim preko maslaca obilno posuti kokos. U šerpu staviti 600 ml mlijeka i staviti na šporet da prokuha. U 200 ml mlijeka staviti gustin, brašno, kakao, obje vrste šećera i dobro izmiješati da nema grudvica.

Kad je mlijeko prokuhalo dodati mu dobro umućenu smjesu. Miješati bez prestanka dok smjesa ne bude gusta. Šerpu skinuti sa šporeta, zatim dodati maslac i čokoladu, miješati dok se u potpunosti oboje ne istopi.

Smjesu lagano sipati u tepsiju na kokos, ali ne sve na jedno mjesto, nego ravnomjerno raspoređivati sipajuci iz šerpe. Zatim kašikom lijepo, ali lagano izravnati smjesu.

Potom ostaviti da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim ostaviti u frižider, najbolje preko noći.

Umutiti slatko vrhnje mikserom i premazati preko cijele ohlađene smjese.

Prerezati nožem preko pola, a zatim svaku polovicu prerezati na šest traka. Potom nožem odvojiti smjesu i od krajeva tepsije, te lagano zarolati i napraviti male rolatiće.

Slobodno smijete kada napravite rolatić malo ga valjati po kokosu da ga lijepo oblikujete.

Rolatiće možete izvaditi na tacnu ili staviti u kutiju. Možete ih odmah posluživati, a ukoliko ne poslužujete odmah, potrebno je čuvanje u frižideru.

Recepti food blogerke Armine Memić
1 od 14
left-arrowright-arrow