navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobitnik Srca Sarajeva

Poznati američki reditelj: Paul Joseph Schrader spriječen doći na Sarajevo Film Festival

Američki reditelj i scenarist Paul Joseph Schrader, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala (SFF), spriječen je doći u Sarajevo uslijed iznenadnih zdravstvenih smetnji, saopćili su iz SFF-a. 

Objavljeno: 17.08.2022. u 16:36
get url
text

S tim u vezi se otkazuje i Schraderov masterclass, predviđen za 18. avgust u Bosanskom kulturnom centru.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, Schraderu je trebalo biti uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Američki reditelj napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, "Taksist", osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, "Blue Collar", režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Schrader je pisao scenarije i režirao "Hardcore", "Američki žigolo",  "Ljudi mačke", "Mishima" i "Grad zločina".

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij za film "Prvi reformirani", koji je i režirao. "Kockar", film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.