Američki portal BuzzFeed objavio je listu bizarnih činjenica i mitova vezanih za stari Hollywood. 

Na listi stvari koje su se dešavale tokom 20. vijeka, u navodnom zlatnom dobu Hollywooda, nalaze se prilično velike bizarnosti i nenormalni uvjeti za glumce i glumice koji su danas gotovo nezamislivi.

Kako navode, glumice su u to vrijeme bile toliko opterećene svojim izgledom da je Joan Crawford izvadila zadnje zube kako bi imala ljepši oblik vilice, piše nova.rs.

- Imala sam samo 23 godine. To se zvalo kopča, kad uklonite zadnje zube, vilica vam se zavija na elegantniji način. Agent mi je rekao da, ako želim da radim nakon 25. godine, moram da investiram u sebe pa sam to uradila. To nije bila retkost tada - ispričala je ona svojevremeno.

Joan je također, navodno, svake nedjelje na očne kapke stavljala bornu kiselinu kako bi joj oči blistale.

S druge stane, postoji i mit da kada bi dječiji glumci bili neposlušni na setu, ponekad bi ih poslali u takozvanu crnu kutiju, gdje su za kaznu sjedili na komadu leda.

U Hitchcockovom hitu "Ptice", za Tippi Hedren su vezali su žive ptice, a također su ih bacali na nju kako bi se snimila legendarna scena. Kad je posjetio set, Cary Grant joj je navodno rekao:

- Ti si najhrabrija žena koju sam ikad vidio.

Gene Kelly je jednom prilikom tokom snimanja "Singin' in the Rain" toliko izvrijeđao plesanje Debbie Reynolds da se zavukla pod klavir i plakala.

- Dolazio bi na probe i kritikovao sve što sam radila, nikad me nije ohrabrio - spričala je jednom prilikom Debbie.

Audrey Hepburn je svoj karakteristični "srneći pogled" održavala tako što bi joj, nakon nanošenja maskare, iglom razdvajali svaku pojedinačnu trepavicu.

Jackie Cooper je u svojoj biografiji otkrio da nije mogao da zaplače u ključnoj sceni kad su snimali film "Skippy" pa mu je reditelj (koji je mu je inače bio ujak) zaprijetio da će ubiti njegovog psa ako ne bude plakao.

Kuper je inače 1931. za tu ulogu bio nominovan za Oskara. Bilo mu je samo devet godina. Do dana današnjeg to je najmlađa nominovana osoba u istoriji Oskara.

Ugovori su u to vrijeme imali "moralnu klauzulu" koja je glumice obavezivala da se ne udaju i da moraju da abortiraju ako zatrudne. Ta je klauzula postojala kako bi "spriječila zvijezde da unište svoju vrijednost skandalima". Navodno su Lana Turner, Judy Garland i Jeanette MacDonald tajno abortirale, a u javnosti se pričalo kako su u bolnici zbog operacije slijepog crijeva ili infekcije uha.

U dvadesetima i tridesetima na filmskim setovima su koristili azbest kako bi se snimale scene u kojima pada snijeg. Neki su se glumci, poput Steve McQueena, kasnije u životu zbog toga teško razboljeli.

Izvor: Nova.rs