navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sam svoj majstor

Prefarbajte stare i neugledne pločice, osvježite prostor i uštedite

Stan ili kuća ali uvijek ima nekog nedovršenog posla. Imate želju da nešto mijenjate ali vam finansije često ne dozvoljavaju radikalne promjene, zato pokušajte sa DIY projektima, "uradi sam".

Objavljeno: 29.01.2022. u 14:22
get url
text

Za zamjenu keramičkih pločica u hodniku, kupatilu ili kuhinji treba vam prije svega dosta novca, zatim vremena i strpljenja sa majstorima, ali zato vi možete biti svoj vlastiti majstor.

Ako su vam stare pločice dosadile ili trebaju obnovu uložite pedesetak maraka možda i malo više za njihovu obnovu.

Da biste pločice kvalitetno obojili dobro se pripremite.

Za početak pripremite sve što vam je potrebno, deterdžent za čišćenje, spužvica, traka za zaštitu, boje za keramiku, primer, kist i valjak te brusni papir ili brusilicu.

Prije nego što krenete sa farbanjem, pločice dobro očistite, koristite toplu vodu i sredstvo za čišćenje keramike. Ako je riječ o masnim i tvrdokornim mrljama koristite neko abrazivno sredstvo.

Brušenje pločica

Nakon čišćenja bitno je pločice dobro osušiti da biste mogli krenuti u brušenje. Možete to učiniti brusnim papirom visoke granulacije ili električnom brusilicom koja će skinuti površinski, glatki sloj s keramike. Ovako se skidaju neravnine na pločicama, ali i lakše prima boja koja se nakon toga nanosi. Nakon brušenja možete popuniti rupe i udubine na keramici nanošenjem fugir mase u tubi.

Nakon brušenja opet je potrebno očistiti (može i suhom krpom) površinu pločica kako bi se uklonila prašina i druge nečistoće. Zatim stavite zaštitnu traku.

Prvi sloj

Prije boje, preporučuje se pločice obojiti primerom, temeljnom bojom. Riječ je o temeljnom premazu koji se stavlja kako bi boja što bolje prijanjala na keramiku. Također, preporučuje se primer nanijeti u dva sloja valjkom ili kistom. Bitno je nakon bojenja svakog sloja ostaviti boju da se osuši.

Farbanje

Boju nanosite kada se primer potpuno osuši. Ako ste nanijeli dva sloja temeljne boje, onda je dovoljan jedan sloj obične boje. Nju nanosite valjkom, četkom ili kistom, kako vam je lakše.

Osim boje za keramiku, postoje i razni dekorativni premazi (cement, vapno, glina...) kojima ih možete obojiti. Nakon ovakvog premaza neće se više vidjeti fuge između pločica.