navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U 88. godini

Preminuo francuski glumac Jean-Paul Belmondo

Legendarni francuski glumac Jean-Paul Belmondo preminuo je u dobi od 88 godina.

Objavljeno: 06.09.2021. u 17:22
get url
text

Vijest o smrti potvrdio je njegov advokat za AFP. Glumac je preminuo u svom pariškom domu.

- Bio je vrlo slab u posljednje vrijeme. Otišao je mirno - rekao je Michel Godest za agenciju France presse.

Belmondo je glumio u osamdesetak filmova i ostavio iza sebe nezaboravne uloge. Bio je jedna od najvećih francuskih glumačkih zvijezda, a proslavio se ulogom Michela Poiccarda u filmu Do posljednjeg daha.

Rođen je 9. aprila 1933. u Neuilly-sur-Seineu, u umjetničkoj porodici. Njegov otac, Paul Belmondo, bio je poznati kipar, a majka, Sarah Rainaud-Richard, slikarka.

Od djetinjstva su se trudili da kod Jeana-Paula razviju interes za umjenost, ali njega je u mladosti zanimao isključivo sport, posebno nogomet i boks. Nakon što je zbog plućne infekcije morao stopirati bavljenje sportom, Belmondo se odlučio posvetiti glumi.

Nakon što je postigao veliku slavu u Godardovom Do posljednjeg daha, okreće se glumi u komercijalnim filmovima, većinom avanturističkim komedijama kao što su Čovjek iz Rija i Čovjek iz Hong Konga, što mu donosi izvanrednu svjetsku popularnost.

Međutim, ne napušta ni umjetnički relevantnija djela pa se pojavljuje i u filmu Ludi Pierrot. Od kraja 1970-ih češće glumi u akcijskim i kriminalističkim filmovima (Plaćenik, Profesionalac). 1990-ih se uglavnom posvećuje pozorištu.

Bio je poznat po tome što nije koristio kaskadere u akcijskim scenama.

Nakon sedmogodišnje pauze zbog pretrpljenog moždanog udara, glumi se vratio 2008. ulogom u filmu Un homme et son chien.

Jean-Paul Belmondo ostat će zapamćen kao jedan od najpoznatijih i najsvestranijih francuskih i europskih filmskih umjetnika.