navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U 69. godini

Preminuo hrvatski muzičar Jasmin Stavros

Hrvatski muzičar Jasmin Stavros preminuo je u 69. godini, objavili su hrvatski mediji. Borio se s teškom bolesti, rakom kostiju, a liječio u Kliničkom bolničkom centru Rebro u Zagrebu.

Objavljeno: 04.05.2023. u 08:48
get url
text

Krajem marta ove godine potvrđeno je da Stavros boluje od raka kostiju. Pjevač je odmah hospitaliziran, a ljekari su posumnjali da se rak proširio i na želudac. 

Prije dvije sedmice prebačen je na Kliniku za plućne bolesti Jordanovac nakon što je došlo do komplikacija s plućima, piše Index.

Jedne od njegovih najpopularnijih pjesama ostaju "Kad se prijatelji rastaju" te "Dao bi sto Amerika", koja govori o njegovom boravku u SAD-u prije povratka u Hrvatsku prije proglašavanja hrvatske nezavisnosti.

Rođen je u Splitu, završio je osnovnu muzičku školu (klavir) i srednju muzičku školu (kontrabas).

Od dvanaeste godine svirao je bubnjeve, a već s 15 godina profesionalno je svirao u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin) te grupama More i Put. Jazz muziku počinje otkrivati 1973. godine, a od 1978. radio je kao studijski bubnjar u Jugotonu (današnja Croatia Records). Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji. Sarađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom,Mišom Kovačem, Ivicom Šerfezijem, Nedom Ukraden, Ljupkom Dimitrovskom i brojnim drugim muzičarima. Najveći finansijski uspjeh mu je donijela pjesma Đuli, koju je snimio s Danijelom.

U Sjedinjene Američke Države je otišao 1980-ih godina. Tamo se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Kao jedan od najboljih studenata i zapravo najbolji student iz Evrope dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi. U tom je trenutku već imao ženu i dvoje djece zbog kojih se ipak odlučio vratiti u Hrvatsku, piše Anadolija.