navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Devedesettreća dodjela

Prestižni Oscar: Da li će Sophia Loren oboriti historijske rekorde?

Devedesettreća dodjela filmske nagrade Oscar trebala bi biti upriličena 25. aprila 2021. godine, a tada će se birati najbolji među najboljima u različitim kategorijama u filmovima objavljenim u periodu od januara 2020. do februara 2021. godine.   

Objavljeno: 04.11.2020. u 09:16
get url
text

Zanimljivo je da kladionice već primaju opklade za najbolja imena u pojedinim kategorijama, a utjecajne filmske publikacije poput Deadlinea i Varietyja klade se da će Sophia Loren vjerovatno biti nominirana za prestižnu nagradu u kategoriji za najbolju glumicu za ulogu u Netflixovom predstojećem projektu "Life Ahead". Ukoliko do toga dođe, slavna Italijanka oborit će nekoliko impresivnih rekorda u isto vrijeme.

Utrka za najbolju glumicu na predstojećoj ceremoniji prepuna je kultnih glumačkih imena, a u uži izbor ušle su Meryl Streep i Michelle Pfeiffer. Spisku se pridružila Sophia Loren, jedna od najpoznatijih glumica holivudskog Zlatnog doba, koja je glumila u filmu Edoardoa Pontija "Life Ahead".

Osamdesetšestogodišnja glumica 1962. je osvojila Oscara za italijansku ratnu dramu "La Ciociara" i postala prva glumica u historiji koja je osvojila prestižnu nagradu za film na stranom jeziku. Tri godine kasnije nominirana je za ulogu u filmu "Brak na italijanskom", a ako uspije biti nominirana za 93. Oscare, to će biti novi rekord za najduži jaz između nominacija.

Pored toga, Loren će možda postati najstarija nominirana glumica u kategoriji najbolje glumice, jer je već napunila 86 godina. Ona nije jedina potencijalna rekorderka ove godine. Naime, Anthony Hopkins, koji će 31. decembra napuniti 83 godine, možda će postati najstariji kandidat za najboljeg glumca u historiji za ulogu u filmu "Otac".