navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pazite na mjeru

Pretjerano uzimanje vitamina D može biti opasno po zdravlje

Naučnici i stručno medicinsko osoblje upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih dodataka usred pandemije koronavirusa, među kojima je i zloupotreba, odnosno pretjerano uzimanje nutritivnih suplemenata s vitaminom D, koji mogu imati kontraefekat i biti vrlo opasni za zdravlje.

Objavljeno: 21.04.2021. u 20:11
get url
text

U nastojanju da poboljšaju imunitet i tako se zaštite od koronavirusa, pojedinci u organizam unose veće količine egzogenih tvari ili spojeva koji mijenjaju funkciju endokrinog sistema brzinom na koju tijelo nije naviklo, što može biti opasno, a to je slučaj s vitaminom D.

Organizmu trebaju određene tvari da bi se zdravo razvijao i funkcionirao. Neki od njih su vitamini koji pridonose pravilnom funkcioniranju organizma. Vitamin D konkretno pridonosi apsorpciji kalcija, jednog od čimbenika važnih za izgradnju kostiju.

Međutim, to nije jedina njegova uloga. Na jednak način pridonosi zdravom funkcioniranju nervnog, mišićnog i imunološkog sistema, zbog čega je u doba pandemije koronavirusa dodatna količina vitamina D značajna upravo za jačanje imunološkog sistema.

I upravo zato mnoštvo je ljudi u doba pandemije "na svoju ruku" počelo uzimati dodatke bogate vitaminom D, alio negativne posljedice već su isplivale na površinu.

Istraživanja su ukazala na to da velikom broju oboljelih od Covida-19 nedostaje dovoljna količina vitamina D, zbog čega je pokrenut trend unošenja u organizam većih količina tog vitamina zbog zaštite od virusa.

U samo nekoliko mjeseci, naučnici su, od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španski El Pais.

- Potreba organizma za vitaminom D razlikuje se od osobe do osobe, pa ne postoji jedinstvena razina koncentracije 25-hidroksivitamina D koji ukazuje na njegov manjak, a istovremeno ne postoji ni konsenzus u pogledu precizne razine vitamina D koja bi bila optimalna za zdravlje pojedinca - rekli su naučnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Oni upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvijek posljedica njegova prevelikog unosa putem dijetetskih suplemenata koji se primjenjuju kao dopuna uobičajenoj prehrani te, među ostalim, mogu rezultirati bubrežnom insuficijencijom i aritmijom, a u najgorem slučaju i smrću.

Hiperkalcemija u djece i odraslih pacijenata sve je češća među osobama koje su tokom pandemije uzimale veću količinu vitamina D od preporučene. Američki naučnici ističu da svaki organizam reagira na drukčiji način.

Nastojeći što bolje informirati stanovništvo, američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) upozorava:

- Unošenje u organizam prevelike količine vitamina D može biti štetno. Previsoke koncentracije u krvi (veće od 150 ng/ml) mogu rezultirati mučninom, povraćanjem, mišićnom slabošću, dezorijentiranošću, bolovima, gubitkom apetita, dehidracijom, prečestim mokrenjem, povećanom žeđi, stvaranjem bubrežnih kamenaca, zatajenjem bubrega, aritmijom, pa čak i smrću.

Brojne zdravstvene ustanove širom svijeta upozoravaju na prekomjernu upotrebu dodataka prehrani "na svoju ruku", ali čini se da se njihova upozorenja ignoriraju.