navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Pripazite na prehranu: Ovo su svakodnevne navike kojima štetite imunološkom sistemu

Imunitet definiramo kao otpornost organizma na infekciju, bolest ili neku drugu biološku invaziju.

Objavljeno: 19.04.2021. u 08:53
get url
text

On je složeni sistem zaštite našeg tijela od štetnih vanjskih utjecaja (bakterija, virusa i parazita).

Za jak imunitet potrebno je paziti na prehranu, ali postoje stvari koje ga mogu samo oslabiti, a ovo su neke od njih:

Pijete alkohol

Istraživanja su pokazala kako je dugotrajna pretjerana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sistem i tako vas dovodi u rizičnu grupu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno utjecati na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija.

So je uvijek na vašem stolu

Natrijev hlorid, što je drugi naziv za kuhinjsku so, nalazi se u mnogim proizvodima, pogotovo onim prerađenim. Zbog toga, ne možemo biti sigurni koliko tačno soli unosimo na dnevnoj bazi, no ako se većinom hranite prerađenim namirnicama, savjetuje se da unos soli ipak ograničite na dva grama.

Zna se da je so povezana s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima, ali u novije vrijeme spominje se i kako utječe na slabljenje imuniteta jer se tijelo teže bori s infekcijama.

Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, majčine dušice, nane, lovora te čitavog niza egzotičnih začina poboljšavaju i obogaćuju okus hrane te ih možete koristiti umjesto soli.

Pripazite na unos šećera

Šećer se iz više razloga smatra drogom, ako ga izbacite iz prehrane doživjet ćete velike promjene. Postat ćete smireni, manje razdražljivi, bez drastičnih promjena raspoloženja i s viškom energije.

Studija objavljena u magazinu "Journal of Clinical Nutrition" pojašnjava kako pretjerani unos šećera slabi imunitet i tako nas ostavlja nespremne za borbu protiv virusa.

Ne znači to da ga se morate u potpunosti odreći, ali pazite u kojim se namirnicama nalazi i koliko ga dodajte u kafu.

Previše kofeina

Kafa i čaj su čuvari dobrog zdravlja jer su prepuni antioksidansa, ali previše kofeina može utjecati na poremećaje u spavanju, što može ugroziti imunitet te rezultirati čestim upalama.

Izbjegavajte unositi vlakna

Biljna vlakna su, ne samo odgovorna za zdravlje organizma, nego pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta, a svi znamo da je i on uveliko zaslužan za jak imunitet. Istraživanja pokazuju kako visok unos vlakana i probiotika u prehranu rezultira jakim imunološkim sistemom, a samim tim i jakom odbranom od virusa.

Kako do vlakana? Brokula i mrkva, grah, leća, grašak, jabuke, avokado, banane, kruške i mango samo su neke od namirnica bogate vlaknima.

Zaboravili ste koliko je važno jesti povrće

Na stolu uvijek imajte puno svježeg povrća, jer upravo to bilje nudi dovoljnu količinu nutrijenata koji su potrebni za zdrav imunološki sistem.

Također i nude bioaktivnu komponentu koja otpušta hemijski signal koji optimizira imunitet u crijevima, gdje se nalazi i najveći broj ćelija imunološkog sistema.