navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno

Priprema se u tavi: Hit recept za kolač od jabuka s jednim jajetom koji svi isprobavaju

Ako želite spremiti dezert bez miksera i peći, onda je kolač sa jabukama idealno rješenje. Potrebno vam je jedno jaje, dvije jabuke i minimum dodatnih sastojaka.

Objavljeno: 02.11.2021. u 11:39
get url
text

Kolač se peče u tavi na ploči za kuhanje. Mnogi su na društvenim mrežama i YouTubeu objavili svoje varijante ovog deserta, a mi vam donosimo recept s kanala Arab Sweets koji je dosad skupio gotovo 10 miliona pregleda.

SASTOJCI ZA NADJEV:

- 2 velike jabuke
- 30 grama maslaca
- 30 grama šećera
- cimet po želji

SASTOJCI ZA TIJESTO:

- 1 jaje
- 30 grama šećera
- 8 grama vanilin-šećera
- 30 ml ulja
- 150 grama jogurta
- 140 grama glatkog brašna
- 8 grama praška za pecivo

1. Jabuke prvo ogulite, zatim operite, prepolovite i odstranite košpice te naposljetku narežite na kriške.

2. Jaje razmutite sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje i dobro promiješajte, a nakon ulja jogurt. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo koje prvo možete i prosijati. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

3. U tavi rastopite maslac i zatim dodajte šećer pa promiješajte. Zatim u tavu stavite jabuke i pirjajte na laganoj vatri 10-tak minuta. Nakon toga po želji ubacite cimet i promiješajte. Prelijte jabuke pripremljenom smjesom, lagano je poravnajte sa špatulom kako biste jabuke u potpunosti prekrili. Stavite poklopac na tavu i pecite kolač 10 minuta.

4. Zatim čačkalicom provjerite je li unutrašnjost kolača suha. Ako na čačkalici nema mokrih ostataka smjese, preokrenite ga na drugu stranu kako bi se i ona zapekla. To ćete najlakše napraviti tako što ćete tanjirom veličine tave prekriti kolač, a zatim ga okrenuti skupa s tavom i tako ga izručiti na tanjir. Zatim ga jednostavno s tanjira opet premjestite u tavu. Opet poklopite tavu i pustite da se kolač peče još pet minuta.