Begova čorba
Potrebni sastojci: 20 g bamije (1 niska), sok od pola limuna, 2 litra vode, 3 karabataka (2 bataka i 1 karabatak) oko 400 g, 2 mrkve (srednje veličine, isjeckane), 1 korijen celera (manji), 1 kašičica soli, biber (po želji), 1 lovorov list, 60 g maslaca, 2 kašike brašna, 1 žumance, 1 kašika milerama, 2 kašike peršuna.
Postupak pripreme:
Skinite bamiju sa niske, stavite u šerpu sa pola litra vode, dodajte sok limuna i kuhajte 50 minuta na srednjoj temperaturi. Po potrebi možete dodati još vode.
U veću šerpu stavite piletinu, izrezanu mrkvu, korijen celera, so, biber i lovorov list. Nalijte 1,5 litara vode i kuhajte sat.
Izvadite piletinu, odstranite kožu, isitnite meso i vratite u šerpu. Dodajte bamiju koju ste prethodno proprali i procijedili. Prokuhajte čorbu 10 minuta.
U manjoj tavici zagrijte maslac, dodajte brašno i miješajte da dobijete svijetlu zapršku. Dodajte zapršku u čorbu.
Umutite jaje i mileram i izlijte sadržaj u čorbu. Prokuhajte još pet minuta.
Poslužite s limunom.
Sirnica sa pečenim jufkama
Potrebni sastojci: 500 g pečenih jufki, 1 kg svježeg kravljeg sira, dvije čaše kiselog vrhnja, četiri jaja, so, otopljeni maslac, 200 ml mlijeka, 100 ml slatkog vrhnja za kuhanje.
Postupak pripreme:
Tepsiju malo namazati uljem te redati jufke. Kad ste stavili prvi red jufki, premažite ih vrućim otopljenim maslacem, te ponovite postupak još jednim redom jufki.
Zatim stavljati fil od sira i ostalih sastojaka, ponovo jedan red jufki, premaz od maslaca i tako redom dok ne potrošite fil.
Jufku na vrhu premazati malo ugrijanom mineralnom vodom, otopljenim maslacem i peći.
Pečenu pitu preliti smjesom mlijeka i slatkog vrhnja, pa ponovo na kratko vratiti u rernu.
Poslužiti uz jogurt.
Hurmašice sa kokosovim brašnom
Potrebni sastojci: 15 kašika brašna, 2 jaja, 1 kesica praška za pecivo, 2 fildžana ulja, 2 fildžana šećera, 2 kašike kokosovog brašna.
Agda: 7 fildžana šećera, 7 fildžana vode.
Postupak pripreme:
Mutiti jaja i šećer dok se šećer ne rastopi. Dodati brašno, ulje, prašak za pecivo i kokosovo brašno te mijesiti dok se smjesa ne ujedini u mekano tijesto koje se ne lijepi za prste.
Po potrebi pobrašniti prste te smjesu podijeliti na 16 jednakih komada.
Komade oblikovati u kuglice, izvaljati u elipsu i pritisnuti lagano na rende, kako bi se dobio ukras te redati u prethodno nauljenu tepsiju u razmaku od po jedan centimetar.
Staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni Celzijusa i peći hurmašice dok ne dobiju svijetlozlatnu boju.
Dok se peku, ukuhati sedam fildžana šećera i sedam fildžana vode, te agdom polako preliti hurmašice odmah kad ih izvadite iz rerne.
Ohladiti i poslužiti na kraju iftara uz šerbe i kahvu.