navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Razvijena kinematografija

Putovanje u Tursku: Kako smo završili na setu snimanja serije "Akrep"

Volite turske serije? Odlično! Onda je Istanbul mjesto koje morate posjetiti. Zašto?

Objavljeno: 09.02.2021. u 09:14
get url
text

Zato što ćete vjerovatno, u opuštenoj šetnji gradom, naletiti na filmski set. Mi jesmo. Sasvim slučajno, zatekli smo se na snimanju serije "Akrep" ("Škorpija").

Istanbul jeste muzej na otvorenom, ali je definitivno i filmski set na otvorenom...

Kamere, svjetla, glumci, statisti, producenti, oprema koja djeluje kao astronautska... Sve to nasred ulice. Nevjerovatan osjećaj, i što je najbolje, možete prići i slikati se sa glumcima, pozirati ispred filmskih kamera. Mi smo dobili i kafu.

Turska kinematografija jedna je od najrazvijenijih u svijetu, a turske televizijske "sapunice" tražene su i gledane su širom svijeta.

Turska je postala velesila kada su u pitanju televizijske "sapunice" i već je sada drugi najveći izvoznik tog televizijskog žanra na svijetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Oko 150 turskih serija prodano je u 146 zemalja svijeta, a otprilike 600 miliona ljudi na četiri kontinenta pogledalo je makar jednu od njih.

 

Snimanje svake epizode košta u prosjeku 250.000 eura. Zbog straha od prekida emitiranja, ne snima se unaprijed. Rade u stvarnom vremenu, ono što se snimi jedne sedmice, emitira se iduće. To znači užurban tempo rada jer svaki od glumaca mora biti spreman glumiti između 130 i 150 minuta, što je ekvivalent snimanju jednog filma sedmično.

Serija "Akrep" je priča o nesretnoj ženi koja je lagodan život stekla velikim trudom. Ali njen život postaje prava noćna mora nakon što joj iz policijske stanice jave da su našli tijelo njene kćerke. Režiju potpisuje Gökçen Usta. Uloge: Demet Akbag, Evrim Alasya, Bekir Aksoy...

Serija se prikazuje i u našoj zemlji.